Jan KUROŃ

Promotor polskiej kuchni, szacunku do tradycji i "kulinarnej ekonomii". Pomagając swojemu ojcu – Maciejowi Kuroniowi, uczył się podstaw od najlepszych. Szlify zdobywał w szkole Le Cordon Bleu. Wspiera działania Federacji Banków Żywności w kampanii dotyczącej niemarnowania żywności. Autor "Sprytnej kuchni, czyli kulinarnej ekonomii" (Wyd.Edipresse Książki).

Jan KUROŃ: Kupuj lokalnie, gotuj globalnie
Jan KUROŃ

Jan KUROŃ

Kupuj lokalnie, gotuj globalnie

Kiedyś lokalność była oczywista. Bez samolotów, szybkich samochodów i technologii chłodzenia jedliśmy właściwie wyłącznie produkty z najbliższego otoczenia. Wtedy lokalność była wymuszona, teraz jest wyborem. Pozwala sięgać po polskie produkty, którymi powinniśmy się chwalić jak mało kto.

Jan KUROŃ: Kulinarna ekonomia - teraz! Skończmy z marnowaniem żywności
Jan KUROŃ

Jan KUROŃ

Kulinarna ekonomia - teraz!
Skończmy z marnowaniem żywności

W kilku polskich miastach powstał ciekawy pomysł. Społeczne lodówki lub miejsca, gdzie mieszkańcy zostawić mogą żywność dla potrzebujących. Genialne w swojej prostocie, jedzenie się nie zmarnuje, a gorzej sytuowani będą mogli skorzystać.