Joanna MATYJEK
"Odczaruj Gary
Letnie upały skłoniły nas do poszukiwania cienia i sposobów na ochłodę. Wszystkie przepisy Pani Joanny wypróbowaliśmy i także te na pierwszy rzut oka całkowicie nowatorskie okazały się przepyszne. Nawet ci, którzy na co dzień do kuchni w ogóle nie wchodzą poradzili sobie z przygotowaniem lemoniad – redakcyjne gary odczarowane.
Joanna MATYJEK
"Odczaruj gary. Po francusku"
W „Kuchni francuskiej” Larousse’a poczesne miejsca zajmują przepisy z rabarbarem – używany jest do potraw deserowych ale także do ryb, świetnie komponując się swoją kwaskowością. Ale tutaj proponuję rabarbar w formie deseru. Najprostszy deser na świecie! Pieczone sezonowe owoce pod kruszonką to idealne połączenie. Jesienią pieczemy jabłka i śliwki. Teraz obowiązkowy zestaw to rabarbar, np. z morelami. Pyszność nad pysznościami!