Ciemna czekolada zmniejsza ryzyko cukrzycy
Ciemna czekolada i jej regularne spożywanie było związane z mniejszym o 21 proc. zagrożeniem cukrzycą typu 2 – wynika z nowego badania. Natomiast mleczna czekolada bezpośrednio nie miała znaczenia dla tego zagrożenia, ale sprzyjała przybieraniu na wadze.
Ciemna czekolada a cukrzyca
.Według naukowców z Harvard T.H. Chan School of Public Health ciemna czekolada zamiast mlecznej może być znaczące dla zdrowia. „Nasze wyniki sugerują, że nie każda czekolada jest taka sama” – stwierdza główny autor badania, Binkai Liu. „Dla każdego, kto kocha czekoladę, jest to przypomnienie, że podejmowanie małych decyzji, takich jak wybór czekolady gorzkiej zamiast mlecznej, może mieć pozytywny wpływ na zdrowie” – dodaje.
Istnieją już wcześniejsze badania na temat wpływu spożycia czekolady na ryzyko cukrzycy typu 2, ale wyniki były niejednoznaczne, a ponadto niewiele eksperymentów rozróżniało czekoladę mleczną od ciemnej.
Aby zapełnić tę lukę, naukowcy wykorzystali dane z dwóch edycji znanych projektów Nurses’ Health Study i Health Professionals Follow-up Study.
Wyniki przeprowadzonych badań
.W trakcie 30 lat trwania badań obserwowanych było aż 192 tys. dorosłych osób wolnych od cukrzycy na początku projektów. Pod koniec tego okresu prawie 19 tys. uczestników zgłosiło diagnozę cukrzycy typu 2. Z niemal 112 tys. osób, które szczegółowo opisywały swoje spożycie czekolady gorzkiej i mlecznej, prawie 5 tys. zostało zdiagnozowanych z cukrzycą typu 2.
Kiedy wzięto pod uwagę ogólne spożycie jakiejkolwiek czekolady, to konsumpcja 140 gram tygodniowo wiązała się z ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2 mniejszym o 10 proc. Przy tym, kiedy uwzględniono tylko ciemną czekoladę, ryzyko było mniejsze o 21 proc.
Sama mleczna czekolada nie wpływała natomiast bezpośrednio na ryzyko, za to długofalowo wiązała się ze wzrostem masy ciała, a większa waga sprzyja cukrzycy.
„Byliśmy zaskoczeni wyraźną różnicą we wpływie czekolady gorzkiej i mlecznej na ryzyko cukrzycy oraz na długofalowe zarządzanie wagą” – mówi jeden z naukowców, prof. Qi Sun.
„Chociaż czekolada gorzka i mleczna mają podobny poziom kalorii i tłuszczu nasyconego, wydaje się, że polifenole w czekoladzie gorzkiej mogą neutralizować wpływ tłuszczu nasyconego i cukru na przyrost masy ciała i cukrzycę. To interesująca różnica, którą warto zbadać bardziej” – podkreśla.
Moda na smart food
.”W 2024 roku kategoria smart food staje się czymś więcej niż tylko trendem. To odpowiedź na potrzeby współczesnych konsumentów, którzy poszukują wygodnych, zdrowych i zrównoważonych rozwiązań żywieniowych” – pisze we „Wszystko co Najważniejsze” Anna BEDNARSKA, Pełnomocnik Zarządu ds. Klastra NUTRIBIOMED, Wrocławskiego Parku Technologicznego (WPT).
Jak podkreśla, „laboratoria w WPT umożliwiają prowadzenie zaawansowanych prac badawczo-rozwojowych (B+R) nad nowymi produktami spożywczymi, zwłaszcza w kategorii smart food. Można tu opracować zarówno żywność funkcjonalną, alternatywy białkowe, jak i inne formy nowoczesnej żywności.
Przedsiębiorstwa korzystające z infrastruktury WPT mają dostęp do pełnego zaplecza badawczego oraz możliwości przetestowania nowych produktów na liniach technologicznych, co ułatwia proces upscalingu, czyli przejścia od skali laboratoryjnej do produkcji przemysłowej”.
Autorka dodaje, że „Wrocław staje się jednym z liderów w zakresie rozwoju produktów smart food, co można zobaczyć na przykładzie roślinnych zamienników mięsa, nad którymi pracują lokalne startupy. Produkty te są zdrowe, smaczne i przyjazne dla środowiska, a dzięki wsparciu WPT firmy mogą rozwijać swoje innowacje z myślą o masowej produkcji”.
PAP/ Marek Matacz/ WszystkocoNajważniejsze/ LW