Diety wegańska i wegetariańska związane z niższym ryzykiem zachorowania na Covid-19

Diety wegańskie i wegetariańskie wiążą się z o 39 proc. niższym ryzykiem zachorowania na Covid-19 – wykazało badanie opublikowane w czasopiśmie „BMJ Nutrition Prevention & Health”.

.Odkrycie to sugeruje, że jadłospis oparty na warzywach, orzechach i strączkach, a ubogi w nabiał oraz mięso może pomagać w zapobieganiu infekcji SARS-CoV-2. Jest to zgodne z wynikami kilku wcześniejszych badań – pokazujących, że sposób odżywiania odgrywa ważną rolę w przebiegu Covid-19, a także jest czynnikiem, od którego – przynajmniej w części – zależy ryzyko związanych z nim powikłań.

Diety roślinne a Covid-19

.Naukowcy z Uniwersytetu w Sao Paulo w Brazylii postanowili ocenić potencjalny wpływ wzorców żywieniowych na częstość występowania, nasilenie i czas trwania Covid-19 wśród 702 dorosłych ochotników. Badanie prowadzili między marcem a lipcem 2022 r.

Uczestników pytano o ich zwyczajową dietę oraz częstotliwość spożywania produktów z danych grup. Określano także, jaki jest ich styl życia oraz sprawdzano historię medyczną, w tym szczepienia przeciwko Covid-19. Ostatecznie podzielono ich na grupę osób jedzących produkty mięsne i roślinne (424 osoby) oraz grupę spożywającą głównie produkty roślinne (278 osoby). W obrębie tej drugiej grupy wyodrębniono jeszcze fleksitarian (półwegetarian), którzy jedli mięso trzy razy w tygodniu lub rzadziej (87 osób), oraz wegetarian i wegan (191 osób).

Co oczywiste, osoby, które zadeklarowały stosowanie diety roślinnej lub wegetariańskiej, jadły średnio dużo więcej warzyw, roślin strączkowych i orzechów, a mniej (lub wcale) nabiału i mięsa.

Jeśli chodzi o szczepienia przeciw Covid-19, naukowcy nie stwierdzili znaczących różnic między grupami. Podobnie było z proporcjami płci i wiekiem – w obu grupach były bardzo podobne.

W sumie 330 badanych osób (47 proc.) przebyło infekcję Covid-19. Spośród nich 224 (32 proc.) przechodziło chorobę łagodnie, a 106 (15 proc.) umiarkowanie lub ciężko.

Uczestnicy żywiący się produktami mięsnymi i roślinnymi, którzy ogólnie zgłaszali zdecydowanie wyższy wskaźnik różnych schorzeń i byli na co dzień mniej aktywni fizycznie, a także częściej cierpieli z powodu nadwagi i otyłości, byli wyraźnie bardziej podatni na zakażenia Covid-19, jego poważniejsze objawy oraz powikłania.

Częstość występowania Covid-19 wynosiła wśród nich 52 proc., podczas gdy w grupie stosującej dietę roślinną było to 40 proc. Infekcja częściej miała u nich przebieg umiarkowany lub ciężki – w 18 proc. przypadków, w porównaniu do nieco ponad 11 proc. w grupie wegańskiej. Nie było zaś żadnych różnic w czasie trwania objawów.

Po uwzględnieniu czynników, które mogły potencjalnie wpływać na wyniki badania, takich jak waga, schorzenia współistniejące i poziom aktywności fizycznej, nie stwierdzono ogólnej różnicy w nasileniu objawów pomiędzy obiema grupami.

Jednak osoby stosujące diety roślinne i wegetariańskie były o 39 proc. mniej narażone na zakażenie niż osoby jedzące mięso.

Dieta roślinna dostarcza substancji o właściwościach przeciwwirusowych

.Według naukowców powodem może być to, że jadłospis oparty na roślinach dostarcza więcej składników odżywczych, które wzmacniają układ odpornościowy i pomagają zwalczać infekcje wirusowe.

„Wzory żywieniowe oparte na roślinach są bogate w przeciwutleniacze, fitosterole i polifenole, które pozytywnie wpływają na kilka typów komórek biorących udział w funkcjonowaniu układu odpornościowego i wykazują bezpośrednie właściwości przeciwwirusowe” – piszą badacze w swojej najnowszej publikacji.

Zaznaczają, że ich badanie miało charakter obserwacyjny i jako takie nie pozwala na ustalenie zależności przyczynowej. Niemniej uważają, że można z niego wyciągnąć ciekawe wnioski. „W świetle naszych ustaleń oraz wyników innych badań, a także ze względu na znaczenie identyfikacji czynników, które mogą mieć wpływ na częstość występowania COVID-19, zalecamy stosowanie diet roślinnych lub wegetariańskich” – piszą.

Podsumowują, że omawiane badanie stanowi uzupełnienie istniejących dowodów, które sugerują, że sposób odżywiania może odgrywać rolę w podatności na zakażenie wirusem SARSCoV-2. „Jest to jednak jeszcze nie w pełni zbadany obszar wiedzy i potrzeba wielu rygorystycznych badań, zanim będzie można wyciągnąć jednoznaczne wnioski na temat tego, czy określone wzorce żywieniowe zwiększają ryzyko Covid-19” – dodają.

Dieta a długowieczność

.Na łamach „Wszystko co Najważniejsze” Agnieszka Mielczarek przekonuje, że dieta ma wpływ nie tylko na zdrowie, ale i długość życia człowieka – podczas gdy często nie uświadamiamy sobie znaczenia oraz konsekwencji naszych nawyków żywieniowych.

„Natura dała nam świat roślin, by wzmacniać nasz system obronny” – pisze autorka. – „Zawarte w nich związki chemiczne neutralizują wolne rodniki, dzięki czemu nasza skóra nabiera blasku i elastyczności, włosy zagęszczają się i pięknie błyszczą, a my czujemy się w dobrej formie. Te zmiany zachodzą w całym organizmie: jelita i wyściełający je nabłonek się regenerują, tak jak i wątroba, która na skutek zielonej diety zaczyna szybciej eliminować potencjalne toksyny. Krew już po 20 dniach zmienia swoje medyczne parametry. Regeneracja dotyczy całego organizmu, ale na skórze, naszym największym organie, zmiany te są najbardziej widoczne.”

„Kiedyś rośliny były podstawą diety człowieka, zmieniła to jednak rewolucja przemysłowa i rozwój cywilizacji. Lekarze na całym świecie apelują dziś o powrót do diety, której podstawą są warzywa i owoce. Taka dieta to nie tylko gwarancja pięknego wyglądu, ale najskuteczniejsza prewencja chorób cywilizacyjnych: metabolicznych, układu krążenia, otyłości czy nowotworów” – zapewnia.

PAP/Katarzyna Czechowicz/Wszystko co Najważniejsze/JT

Materiał chroniony prawem autorskim. Dalsze rozpowszechnianie wyłącznie za zgodą wydawcy. 10 stycznia 2024