Epidemia otyłości w Europie

Epidemia otyłości w Europie

Według danych WHO wśród Europejczyków wzrasta liczba osób otyłych i osób z nadwagą. Epidemia otyłości w Europie doprowadza do 1,2 mln zgonów rocznie. Równocześnie na świecie liczba osób dotkniętych głodem wzrosła o 40 mln, o czym informuje ONZ.

.Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), w raporcie przedstawionym 3 maja poinformowała, że w ciągu ostatnich 5 lat wskaźnik otyłości w Europie wzrósł o 138%. Epidemia otyłości w Europie jest obecna szczególnie zauważalna wśród dorosłych. Otyły jest co czwarty z nich. W porównaniu z innymi regionami umiejscawia to Europę tuż za obiema Amerykami, gdzie wskaźnik otyłości jest wyższy.

– Wskaźniki nadwagi i otyłości osiągnęły rozmiary epidemii w całym regionie i wciąż się nasilają. […] Liczba ta ma dalej rosnąć w nadchodzących latach – przekazali badacze europejskiego WHO.

Hans Kluge, dyrektor regionalny WHO, zwrócił uwagę, że podwyższona masa ciała jest głównym czynnikiem ryzyka chorób niezakaźnych, w tym nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych. Jak przekazuje AFP, szacuje się, że w Europie nadwaga i otyłość są przyczyną ponad 1,2 mln zgonów rocznie, co stanowi ponad 13% śmierci.

Ostatnie dane o skali otyłości w Europie – z 2016 r. – wskazywały, że podwyższoną masę ciała ma ​​59% dorosłych i blisko 30% dzieci– 29% chłopców i 27% dziewcząt. Natomiast według danych z roku 1975 – było to 40% populacji. Od tego czasu częstość występowania otyłości wśród dorosłych wzrosła o 138%.

Tymczasem liczba osób głodujących wzrasta

.Według danych opublikowanych przez Organizację ds. żywności i rolnictwa ONZ w 2021 r. liczba osób dotkniętych głodem na świecie wzrosła do 193 mln, czyli o 40 mln w porównaniu do 2020 r. Zdaniem badaczy wpływ na wzrost miały m.in. światowe konflikty, zmiany klimatyczne i kryzysy gospodarcze, które często były przyczyną utraty źródeł utrzymania. Wśród 53 krajów, które borykają się z problemem „ostrej niepewności żywnościowej”, najbardziej dotknięte są Demokratyczna Republika Konga, Etiopia, Jemen i Afganistan.

W raporcie ONZ nie uwzględnił wpływu konfliktu na Ukrainie na sytuację żywnościową na świecie. ONZ uznało jednak, że wpływ będzie w przyszłości wysoki, ponieważ Rosja i Ukraina są głównymi eksporterami podstawowych produktów rolnych (takich jak pszenica i olej słonecznikowy czy nawozy). Jak wcześniej informowała FAO już w marcu ​​konflikt spowodował wzrost światowych cen żywności.

.Ostry głód dotknął 139 mln mieszkańców w 24 krajach. Z badań FAO wynika, że główną przyczyną głodu na świecie są „wstrząsy gospodarcze” pogłębione przez pandemię covid-19, co wpływa na 30,2 mln głosujących osób w 21 krajach. Za następną przyczynę organizacja uznała ekstremalne warunki pogodowe, które wpłynęły na 23,5 mln ludzi w 8 krajach afrykańskich.

Oprac. KR
Materiał chroniony prawem autorskim. Dalsze rozpowszechnianie wyłącznie za zgodą wydawcy. 7 maja 2022