Głód dotknie jedną piątą ludności świata

Głód dotknie jedną piątą ludności świata

Sekretarz generalny ONZ Antonio Guterres alarmuje, że w wyniku rosyjskiej agresji na Ukrainę nawet 1,7 mld populacji świata może być narażone na głód i ubóstwo w wyniku wzrostu cen żywności i zaburzenia łańcucha dostaw.

.Od 2019 roku liczba osób, których dotknął głód wzrosła w Afryce o 46 milionów, ok. 57 mln w Azji oraz o ok. 14 mln osób w Ameryce Łacińskiej i na Karaibach. Dodatkowo 77 mln osób ludzi żyje w skrajnym ubóstwie.

Dane te przedstawił Antonio Guterres, sekretarz generalny ONZ omawiając raport, którego celem było zbadanie skutków wojny na Ukrainie dla najbiedniejszych krajów świata. Analitycy, Global Crisis Response Group on Food, Energy and Finance (GCRG), zwracają uwagę, że Ukraina i Federacja Rosyjska odpowiadają za 30 proc. światowej produkcji pszenicy i jęczmienia, jedną piątą produkcji kukurydzy i połowę oleju słonecznikowego.

Ich ziarno stanowi podstawowe źródło żywności dla najuboższych i najbardziej bezbronnych ludzi, dostarczając ponad jedną trzecią pszenicy importowanej przez 45 krajów afrykańskich i krajów najsłabiej rozwiniętych, pisze ONZ.

To co najbardziej niepokoi ONZ to rosnące żywności, które są o 34% wyższe niż o tej porze samej porze ubiegłego roku, a także coraz droższa ropa i gaz.

Światowy Program Żywnościowy (WFP) ostrzegł, że nie ma wystarczających środków, aby nakarmić głodnych ludzi w rozpaczliwej sytuacji. Agencja pilnie potrzebuje 8 miliardów dolarów na wsparcie swoich działań w Jemenie, Czadzie i Nigrze.

Antonio Guterres zwraca uwagę, że wzrost cen żywności bezpośrednio przełoży się na niestabilność społeczną i polityczną w krajach rozwijających się, szczególnie w krajach biednych.

Kluczem do deeskalacji kryzysu żywnościowego jest zmniejszenie skali gromadzenia produktów rolnych przez państwa i udostępnienie ich krajom najbardziej narażonym na głód.

Wojna spotęgowała wyzwania, przed którymi stoi wiele krajów rozwijających się w wyniku pandemii COVID-19, a także historycznego zadłużenia i gwałtownie rosnącej inflacji, dodaje ONZ.

O sposobach zabezpieczenia i zmniejszenia skutków kryzysu żywnościowego pisaliśmy w odrębnym tekście. [LINK]

Pełna treść raportu jest dostępna na stronie GCRG. [LINK]

Oprac. Mikołaj Czyż

Materiał chroniony prawem autorskim. Dalsze rozpowszechnianie wyłącznie za zgodą wydawcy. 15 kwietnia 2022