Hemoglobina jest obecna w naskórku - nowe spojrzenie na mechanizmy obronne organizmu

Hemoglobina, białko które wiąże tlen w czerwonych krwinkach, jest również obecna w naskórku, najbardziej zewnętrznej warstwie naszej skóry – informuje „Journal of Investigative Dermatology”.

Hemoglobina, białko które wiąże tlen w czerwonych krwinkach, jest również obecna w naskórku, najbardziej zewnętrznej warstwie naszej skóry – informuje „Journal of Investigative Dermatology”. Zdaniem naukowców odkrycie rzuca nowe światło na właściwości ochronne naszej skóry oraz mechanizmy, które chronią ją przed starzeniem się i nowotworami.

Hemoglobina i najnowsze badania

.Celem japońskich badań było wyjaśnienie, w jaki sposób naskórek chroni wrażliwe wnętrze organizmu przed środowiskiem i jakie nieoczekiwane cząsteczki ulegają ekspresji w naskórku. Jak wskazują autorzy, odkrycie hemoglobiny alfa w komórkach naskórka (keratynocytach) i mieszkach włosowych rzuca nowe światło na właściwości ochronne naszej skóry oraz mechanizmy, które chronią ją przed starzeniem się i nowotworami.

„Naskórek składa się ze zrogowaciałego, wielowarstwowego nabłonka płaskiego, który tworzą głównie keratynocyty. Wcześniejsze badania wykazały ekspresję różnych genów o funkcjach ochronnych w keratynocytach podczas ich różnicowania i tworzenia zewnętrznej bariery skórnej” – opisał główny badacz, prof. Masayuki Amagai z Wydziału Dermatologii Szkoły Medycznej Uniwersytetu Keio w Tokio. Dzięki jego badaniom udało się wyjaśnić, jakie geny są aktywowane w naskórku i odkryć obecność hemoglobiny.

Efekty przeprowadzonych badań

.Hemoglobina wiąże gazy, takie jak tlen, dwutlenek węgla i tlenek azotu i jest nośnikiem żelaza (kompleks hemowy). Te właściwości sprawiają, że zawarta w naskórku hemoglobina jest głównym kandydatem do działania przeciwutleniającego, a potencjalnie także innych ról ochronnych.

„Przeprowadziliśmy porównawczą analizę transkryptomu całego naskórka i jego górnej części, które zostały enzymatycznie oddzielone w postaci arkuszy komórkowych ze skóry ludzkiej i skóry myszy – wskazał prof. Amagai. – Odkryliśmy, że geny odpowiedzialne za wytwarzanie hemoglobiny były bardzo aktywne w górnej części naskórka. Aby potwierdzić nasze ustalenia, zastosowaliśmy barwienie immunologiczne w celu uwidocznienia obecności białka hemoglobiny alfa w keratynocytach górnej części naskórka.”

Prof. Amagai podsumowuje: „Nasze badanie wykazało, że poziom hemoglobiny w naskórku ulega zwiększeniu pod wpływem stresu oksydacyjnego i hamuje wytwarzanie reaktywnych form tlenu w hodowlach ludzkich keratynocytów. Nasze odkrycia sugerują, że hemoglobina alfa chroni keratynocyty przed stresem oksydacyjnym pochodzącym ze źródeł zewnętrznych, takich jak promieniowanie UV, lub wewnętrznych i upośledzeniem funkcji mitochondriów. Dlatego ekspresja hemoglobiny w keratynocytach stanowi endogenny mechanizm obronny przed starzeniem się skóry i rakiem skóry.”

Zdrowa dieta kluczem do zdrowia 

.Na temat tego jak powinna wyglądać zdrowa i zbilansowana dieta, służąca zdrowiu oraz samopoczuciu, na łamach „Wszystko Co Najważniejsze” pisze Agnieszka MIELCZAREK w tekście „W poszukiwaniu energii życia„. Autorka porusza w nim również kwestię stresu oksydacyjnego. 

„Dzięki odpowiedniej diecie organizm broni się sam. To co jemy nie tylko wpływa na nasze zdrowie ale także na kondycję naszej skóry i młody wygląd. Starzenie się to proces naturalny i nieuchronny. Możemy go jednak spowolnić i wcale nie jest nam do tego potrzebny chirurgiczny skalpel ani strzykawka z wypełniaczami”.

„Antyoksydacja, czyli usuwanie z organizmu szkodliwych związków występujących w postaci wolnych rodników, to jeden z naturalnych procesów biologicznych. Jeśli rozpatrujemy starzenie się jako istotne zmniejszenie zdolności organizmu do neutralizowania procesów oksydacyjnych, to ich drastyczny spadek notuje się między 45. a 50. rokiem życia. Stąd tak istotne w tym momencie jest dostarczenie organizmowi naturalnych antyoksydantów. Dieta bogata w te związki to jedyna droga, by dłużej zachować młodość”.

„Rodniki tlenowe nie zawsze są naszymi wrogami. Bywają potrzebne, ponieważ organizm wykorzystuje je do walki z bakteriami, wirusami i innymi patogenami. Zabierając elektrony ich białkom i DNA, neutralizują je i w ten sposób pozbywamy się chorób. W prawidłowych warunkach w zdrowym ciele istnieje równowaga pomiędzy utleniaczami a przeciwutleniaczami. Jednak w wyniku nadmiernego działania rodników tlenowych lub spadku aktywności antyoksydacyjnej równowaga ta zostaje zakłócona i dochodzi do tak zwanego stresu oksydacyjnego.  Jest to biochemiczna reakcja organizmu opisana już w 1956 roku przez amerykańskiego gerontologa Denhama Harmana jako destrukcyjne działanie utleniających molekuł na organizm ludzki, czego efektem jest proces starzenia się”. 

.Przyczyny stresu oksydacyjnego: alkohol, dieta bogata w wysoko przetworzone produkty, tłuszcze i białka zwierzęce, chemioterapia, stres, zbyt intensywny wysiłek fizyczny, selen i jego nieorganiczne związki, kontakt z metalami ciężkimi (ołów, kadm, rtęć) oraz z tlenkami azotu poprzez zanieczyszczenie środowiska, leki, nikotyna, niektóre choroby o podłożu genetycznym, pestycydy, nadmierna ekspozycja na promienie słoneczne – pisze Agnieszka MIELCZAREK.

PAP/ Paweł Wernicki/ Wszystko co Najważniejsze/ LW

Materiał chroniony prawem autorskim. Dalsze rozpowszechnianie wyłącznie za zgodą wydawcy. 19 listopada 2023