Hydrosommelierzy - nowa profesja nadająca wartość wodzie
W dobie, kiedy woda staje się zasobem coraz droższym i deficytowym, w najbardziej ekskluzywnych hiszpańskich restauracjach jest traktowana i serwowana jak wino. Jej różne rodzaje proponują i serwują nieliczni dotychczas specjaliści – hydrosommelierzy.
.Hydrosommelierzy to zdaniem pisma „El Pais” zawód do tej pory niezrozumiały, jednak znajdujący zastosowanie w najdroższych restauracjach.
Na świecie istnieje tylko pięć szkół oferujących tę specjalizację. Hiszpańskie szkoły hotelarskie w Geronie i Leridzie mają ją w swojej ofercie edukacyjnej, a sporadyczne kursy organizowane są także w Madrycie i Kraju Basków.
Według specjalistów, woda nie jest płynem bezbarwnym, bezwonnym i bez smaku. Na smak wody wpływa m.in. stopień jej zmineralizowania. Nieliczne jeszcze restauracje oferują całą gamę wód, kilkanaście lub kilkadziesiąt marek krajowych i zagranicznych.
„Mapa wodna” przyciąga do restauracji zwłaszcza klientów, którzy nie chcą pić alkoholu i nie mają ochoty na napoje gazowane. Sommelier może doradzić im w kwestii wody. Woda ma swoje słownictwo: jej smak może być „aksamitny”, „gładki w podniebieniu”, „kwaśny” lub „gorzki”. Najlepiej pić ją między daniami i w temperaturze 10 stopni – rekomendują hydrosommelierzy.
„Kiedy idziesz do dobrej restauracji, oczekujesz czegoś nowego. Przedstawienie karty z wodami może być doświadczeniem bogatym w odkrycia. Woda staje się luksusem, a my nadajemy jej wartość – mówi jeden z hiszpańskich sommelierów, cytowanych przez dziennik.
Hydrosommelierzy – specjaliści w dobie kryzysu wody
.O kryzysie dostępu do wody pitnej, i to nawet w krajach północy, takich jak Polska, mówi się na świecie coraz częściej. Publikująca na łamach „Wszystko co Najważniejsze” Antonia COLIBASANU – specjalistka od geopolityki z ośrodka Geopolitical Futures – zwraca wręcz uwagę, że to właśnie woda będzie punktem zapalnym przyszłych kryzysów światowych. „Woda jest tak nierozerwalnie związana z geopolityką, że często się o niej zapomina. Jej dostawy odgrywają kluczową rolę w podtrzymaniu życia, w rolnictwie i przemyśle. Poziomy dostaw mogą zmieniać się bardzo gwałtownie z powodów pozostających poza kontrolą rządu. Biorąc jednak pod uwagę rosnące ryzyko braku wody i związanych z tym następstw, rządy podejmują coraz bardziej agresywne działania, aby zapewnić ciągłość dostaw.” – przekonuje Antonia COLIBASANU.
PAP/GrażynaOpińska/WszystkocoNajważniejsze/ad