Jakie pozwolenia i koncesje są potrzebne do otwarcia lokalu gastronomicznego?

Jakie pozwolenia i koncesje są potrzebne do otwarcia lokalu gastronomicznego?

Prowadzenie własnej restauracji to nie tylko biznes – to styl życia i spełnienie marzeń. Zadowoleni klienci i tętniąca życiem sala to największa satysfakcja, ale za kulisami trzeba się zmierzyć z wieloma wyzwaniami. Należą do nich przede wszystkim formalności, a wśród nich koncesje i pozwolenia. Bez tych dokumentów nie można prowadzić lokalu gastronomicznego. Wyjaśniamy zatem, jakie koncesje i pozwolenia są potrzebne do otwarcia restauracji oraz jak je uzyskać. 

Jakie pozwolenia i koncesje są potrzebne do otwarcia lokalu gastronomicznego w Polsce?

Niezależnie od tego, czy planujesz otworzyć kameralną kafejkę, bar szybkiej obsługi czy elegancką restaurację – musisz postarać się o różne pozwolenia. Należą do nich:

  • Pozwolenie SANEPID-u – każdy lokal, który ma kontakt z żywnością, musi uzyskać pozytywną opinię Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Pomyślne przejście kontroli oznacza wpisanie do rejestru zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność. Na początek trzeba złożyć wniosek do SANEPID-u, natomiast jeżeli lokal wymaga remontu lub dostosowania go do wymogów inspekcji sanitarnej, niezbędny jest projekt. Aby kontrola przebiegła bez problemu i zaowocowała uzyskaniem pozytywnej opinii, trzeba odpowiednio przygotować kuchnię. W tym celu warto zaopatrzyć się w profesjonalne wyposażenie. W sklepie https://sklep.technica.pl/ znajdziesz niezbędny sprzęt, jak również możesz liczyć na fachowe doradztwo, kompleksową obsługę oraz wsparcie posprzedażowe. Dzięki temu już na wstępie unikniesz problemów ze strony inspekcji sanitarnej.

  • Koncesja na alkohol – jeżeli planujesz podawać mocniejsze trunki, to musisz się postarać o koncesję na alkohol, którą wydaje wójt, burmistrz lub prezydent miasta. Uzyskanie takiej koncesji jest w dużej mierze uzależnione od wewnętrznej uchwały rady gminy w sprawie zasad usytuowania miejsc sprzedaży i podawania napojów alkoholowych (chodzi tu głównie o odległość od kościołów i placówek edukacyjnych). W Polsce obowiązują 3 rodzaje zezwoleń, w zależności od mocy sprzedawanego alkoholu. Za zezwolenie płaci się raz do roku, a dokument jest wydawany na 4 lata.

  • Pozwolenie na wydzielenie ogródka gastronomicznego – jako właściciel restauracji możesz ubiegać się o możliwość zorganizowania ogródka przed lokalem. Na początek warto się udać do Wydziału Geodezji, aby dowiedzieć się, kto jest właścicielem danego obszaru. Zwykle jest to Miejski Zarząd Dróg lub Urząd Miasta czy Gminy. Następnie trzeba złożyć wniosek do stosownego organu. Po pozytywnym rozpatrzeniu można postawić ogródek przed lokalem, ale jego wielkość i aranżacja muszą być zgodne z uzyskanym zezwoleniem.

  • Umowa licencyjna dotycząca odtwarzania muzyki – aby legalnie umilać gościom czas utworami muzycznymi, musisz zawrzeć umowę ze stowarzyszeniami, które dbają o interesy twórców, czyli ZaiKS/ZPAV/SAWP/STOART.

Jak przygotować lokal gastronomiczny, aby uzyskać wszystkie pozwolenia?

Odpowiednie przygotowanie lokalu i dostosowanie go do wymogów SANEPID-u to klucz do sukcesu. Do najważniejszych elementów należy wyposażenie kuchni. Na stronie https://sklep.technica.pl/kuchnia znajdziesz profesjonalne sprzęty, które spełniają restrykcyjne wymagania higieniczne. Są łatwe w utrzymaniu czystości, nie wchodzą w interakcję z żywnością oraz posiadają niezbędne atesty i certyfikaty. To konieczne, aby inspekcja sanitarna wydała pozytywną opinię o Twoim lokalu gastronomicznym. Sprzęt bez problemu dopasujesz do specyfiki swojego biznesu, ponieważ dostępne są elementy wyposażenia dla każdego rodzaju lokalu – np. do pizzerii (https://sklep.technica.pl/pizzeria).

Równie istotne jest wykończenie wnętrz materiałami, które są łatwo zmywalne i nienasiąkliwe. Zadbaj też o ciągi technologiczne; tak, aby surowe produkty nie miały styczności z daniami wydawanymi na salę. Kolejna ważna kwestia to zawarcie umowy o wywóz śmieci i przygotowanie odpowiednich pojemników.

Jeśli zaopatrzysz się w profesjonalny sprzęt i dopracujesz lokal pod kątem wymogów SANEPID-u, to bez problemu uzyskasz niezbędne pozwolenia. Aby ułatwić sobie to zadanie, najlepiej sprawdzić wymagania w konkretnym Sanepidzie i Urzędzie Miasta. Dzięki temu możesz od razu znaleźć lokal, idealny pod Twoją działalność.

Mariusz Kaniowski

Materiał chroniony prawem autorskim. Dalsze rozpowszechnianie wyłącznie za zgodą wydawcy. 15 października 2025