Japońska dieta dobra na wszystko?

Japońska dieta

Japońska dieta bogata w produkty sojowe, owoce morza i wodorosty może spowalniać postęp przewlekłych chorób wątroby.

Jedna z najpopularniejszych diet

.Japońska dieta jest popularna na całym świecie i została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Istnieje nawet system punktacji (mJDI12), który pozwala ocenić zgodność danej diety z japońskim wzorcem; uwzględnione zostały: ryż, zupa miso, marynaty, produkty sojowe, zielone i żółte warzywa, owoce, owoce morza, grzyby, wodorosty, zielona herbata, kawa oraz wołowina i wieprzowina. Wyniki wahają się od 0 do 12, przy czym wyższe wyniki wskazują na większą zgodność.

Zespół naukowców kierowany przez dr Hideki Fujii i profesora nadzwyczajnego Yoshinari Matsumoto z Osaka Metropolitan University przeanalizował związek między posiłkami (ocenionymi w ramach mJDI12), masą mięśniową i postępem zwłóknienia wątroby u 136 pacjentów Osaka Metropolitan University Hospital z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD).

Dobre odżywianie kluczem do zdrowia

.NAFLD to, jak sugeruje sama nazwa, stłuszczenie wątroby, które nie jest związane ze spożywaniem alkoholu, przyjmowaniem leków lub chorobami genetycznymi. To najczęstsza przewlekła choroba wątroby. Zwykle wiąże się z zespołem metabolicznym i powoduje zwiększenie ryzyka zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych.

Do zwłóknienia wątroby dochodzi, gdy narząd ten narażony jest na działanie czynników uszkadzających lub przewlekłe zapalenie. Uszkodzone komórki stopniowo zastępowane są włóknistym białkiem – kolagenem; tworzy się bliznowata tkanka i z czasem może dojść do zagrażającej życiu marskości wątroby.

Jak się okazało, grupa z wyższym mJDI12 – zwłaszcza wyższym spożyciem produktów sojowych, owoców morza i wodorostów – wykazywała mniejszy stopień progresji włóknienia wątroby. Ponadto grupa z większym spożyciem soi miała większą masę mięśniową, a grupa z wyższą masą mięśniową – niższy stopień progresji włóknienia wątroby.

„To badanie wskazuje, że japońska dieta może być skuteczna w leczeniu dietetycznym pacjentów z NAFLD. Mamy nadzieję, że dalsze badania interwencyjne doprowadzą do ustalenia skutecznej diety dla tych pacjentów” – podsumował profesor Matsumoto.

Osaka Metropolitan University to nowy uniwersytet publiczny założony w kwietniu 2022 r., powstały w wyniku połączenia Osaka City University i Osaka Prefecture University.

Zielona rewolucja

.Jednym z największych osiągnięć ludzkości w ciągu minionego stulecia był skokowy wzrost produkcji żywności. W latach 1900–2000 zbiory zbóż wzrosły sześciokrotnie, czemu towarzyszył mniej niż czterokrotny wzrost liczby ludności. Oznacza to, że ludzie mają dziś średnio do dyspozycji o jakieś 50 proc. więcej żywności niż ich pradziadkowie – pisze na łamach „Wszystko co Najważniejsze” Bjørn Lomborg.

W tekście zatytułowanym „Pora na drugą Zieloną Rewolucję” założyciel i szef duńskiego ośrodka badawczego Copenhagen Consensus Center podkreśla, że „Zielona Rewolucja odniosła niewątpliwy sukces. Potrzebujemy jednak drugiej Zielonej Rewolucji, która pozwoliłaby ograniczyć głód na świecie i zapewniłaby najbiedniejszym ludziom dostęp do wynikających z niej dobrodziejstw. Taka rewolucja potrzebna jest szczególnie dzisiaj, biorąc pod uwagę trudności z wyżywieniem wszystkich mieszkańców Ziemi. Od roku 2016 światowi przywódcy składają szumne obietnice w ramach Celów Zrównoważonego Rozwoju, które mają zostać osiągnięte w każdym kraju do 2030 r. Wśród najważniejszych celów znajduje się optymalizacja rolnictwa obejmująca likwidację głodu, zapewnienie wartościowszej żywności i wprowadzenie zrównoważonych metod produkcji”.

PAP/ Paweł Wernicki/ Wszystko co Najważniejsze/ LK

Materiał chroniony prawem autorskim. Dalsze rozpowszechnianie wyłącznie za zgodą wydawcy. 1 maja 2023