Przygotowania do sezonu sadzenia ryżu w Japonii

Japoński ryż

Wylęgarnie sprzedają już pisklęta kaczek, które do końca czerwca trafią do farm w całej Japonii. Będą pomagać na polach ryżowych, walczyć ze szkodnikami i chwastami. To naturalna i tradycyjna alternatywa dla pestycydów. Produkcja japońskiego ryżu od setek lat jest ściśle związana z pogodą, klimatem, lokalnymi wierzeniami, bóstwami i festiwalami.

.Do końca czerwca wylęgarnia Tsumura Honten w Osace roześle 3 tysiące piskląt do farm w całej Japonii. Jej pracownik, Daisuke Tsumura, podkreśla, że kaczątka pomagają w hodowli bezpiecznego ryżu. „Niektórzy mówią, że są trochę głośne, ale chcielibyśmy, żeby wszyscy klienci dobrze się nimi zajęli” – śmieje się.

Zalane wodą pola ryżowe to stały element japońskiego krajobrazu już od ponad 3 tysięcy lat. Wcześniej, ok. 6 tysięcy lat temu, ryż hodowano na suchych polach. Od setek lat jest podstawą japońskiej gospodarki, czasem jako element systemu podatkowego lub zamiast pieniędzy. Japoński ryż cieszy się również popularnością na całym świecie.

Japońska kuchnia, która od 2014 roku jest wpisana na listę Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO, nie mogłaby istnieć bez ryżu. W porównaniu z innymi odmianami, japonica ma mniejsze, okrąglejsze ziarna pełne skrobi i amylopektyn. To właśnie dlatego po ugotowaniu staje się kleista i pozwala na przygotowywanie sushi i ryżowych kulek onigiri. Japoński ryż jest podstawą znacznie, znacznie większej ilości produktów – od  octów i alkoholi po różne rodzaje mąki.

Współcześnie produkcja japońskiego ryżu uległa zmianie, podobnie jak jego spożycie. Zarówno dziś, jak i w przeszłości, dużą wagę przywiązuje się do tradycji zakorzenionej w japońskim klimacie. Japonia nie byłaby w stanie hodować ryżu, gdyby nie cztery pory roku. Na wiosnę rolnicy przygotowują pola na czerwcową porę deszczową. Długi okres opadów pozwala na zalanie pól. To właśnie dlatego czerwiec jest miesiącem wielu lokalnych festiwali, w których rolnicy modlą się o odpowiednią pogodę i dobry zbiór.

Czerwcowy festiwal Otaue w Osace, jeden z najstarszych i najbardziej znanych w Japonii, tradycyjnie rozpoczyna okres sadzenia ryżu w regionie. Jego historia wiąże się z legendarną cesarzową Jingū, bohaterki najstarszych zabytków japońskiej literatury, która przejęła władzę w 201 roku n.e. Od setek lat festiwal błogosławi i rytualnie oczyszcza pola przed sadzeniem nowego ryżu.

.Młode sadzonki potrzebują błogosławieństw, chociaż gorące, wilgotne japońskie lata stwarzają dobre warunki do ich wzrostu. Pomimo tego, że uprawa ryżu jest stosunkowo prosta, wymaga dużych nakładów pracy oraz współpracy wielu osób na każdym etapie produkcji. To właśnie dlatego cesarz, najwyższy kapłan shintoizmu, bierze udział w tak wielu rytuałach błogosławiących hodowlę i zbiory, które następują na jesień, po osuszaniu pól.

Agnieszka Pawnik

Materiał chroniony prawem autorskim. Dalsze rozpowszechnianie wyłącznie za zgodą wydawcy. 18 czerwca 2023