Prymitywna roślina sprzed 310 milionów lat zadziwiła paleontologów

Prymitywna roślina

Pozostałość rośliny liczącej co najmniej 310 mln lat odkryto na północnym zachodzie Portugalii. Jest to nowy gatunek, który reprezentuje mało znaną dotychczas grupę prymitywnych roślin.

Prymitywna roślina z karbonu

.Do odkrycia doszło na jednej ze skarp w miejscowości Fanzeres, położonej koło miasta Gondomar. Na znalezisko natrafili paleontoldzy z Uniwersytetu Madery w Funchal oraz naukowcy z Wydziału Nauk i Technologii na Uniwersytecie w Coimbrze.

Znaleziona roślina należy do roślin nagonasiennych, z gromady roślin naczyniowych, które rosły w epoce karbonu – ocenia kierujący pracami badawczymi Pedro Correi. Dodał on, że dzięki analizom można zdobyć wiedzę na temat tego, w jaki sposób ewoluowały te rośliny. Podkreślił, że roślina ta była dotychczas nieznana nauce. Nowy gatunek nazwano Palaeopteridium andrenelii.

„Gatunek ten reprezentuje mało znaną dotychczas grupę prymitywnych roślin, a zarazem mało powszechnych w rejestrach skamielin na terenie Półwyspu Iberyjskiego” – wyjaśnił portugalski naukowiec. – „Znaleziony okaz to przedstawiciel roślin z rzędu Noeggerathiales, rzadko znajdowanych dotychczas w Europie. Wśród roślin tego rzędu znaliśmy dotychczas na Półwyspie Iberyjskim dziesięć gatunków, z czego ten jest drugim znalezionym w Portugalii”. Nowe odkrycie dowodzi, że rząd roślin Noeggerathiales „mógł być bardziej zróżnicowany”, niż przypuszczali naukowcy.

300 tys. potencjalnie jadalnych roślin na Ziemi

.Na temat tego, iż na Ziemi jest najprawdopodobniej 300 tys. gatunków roślin które nadawałyby się do udomowienia przez człowieka na łamach “Wszystko Co Najważniejsze” pisze John WARREN w tekście “Życie seksualne roślin uprawnych“.

“Homo sapiens zjada zaledwie 200 rodzajów roślin. Co ciekawe, tylko trzy uprawy: ryż, kukurydza i pszenica, są źródłem ponad połowy białka i kalorii składających się na nasze menu.  O dziwo, znamy z historii stosunkowo niewiele prób wyjaśnienia, dlaczego jemy tak małą cząstkę tego, co się do jedzenia nadaje. Powiedzmy od razu,  smak nie jest żadnym wyjaśnieniem, tak samo jak wartość odżywcza”.

“Pamiętajmy, że w roślinach uprawnych obie te cechy zostały wykształcone i udoskonalone przez hodowców i plantatorów przez całe tysiąclecia. Gdybyśmy dziś dostali wszystkie rośliny w stanie pierwotnym, prawdopodobieństwo, że spośród 300 tysięcy gatunków wybralibyśmy akurat brokuły, byłoby znikome”.

“Pamiętajmy, że w roślinach uprawnych obie te cechy zostały wykształcone i udoskonalone przez hodowców i plantatorów przez całe tysiąclecia. Gdybyśmy dziś dostali wszystkie rośliny w stanie pierwotnym, prawdopodobieństwo, że spośród 300 tysięcy gatunków wybralibyśmy akurat brokuły, byłoby znikome. Dzikie rośliny nie smakują nam przede wszystkim dlatego, że pozostały dzikie. Ale dlaczego?”.

.”Amerykański biolog, podróżnik i wykładowca Jared Diamond w książce Strzelby, zarazki, maszyny: Losy ludzkich społeczeństw pisze, że wyjaśnienie ubogiego menu naszych przodków tkwi w samych roślinach. Jego zdaniem gdy rolnictwo było jeszcze w powijakach, jego twórcy byli bardzo biegli w identyfikacji tylko niewielkiej liczby gatunków nadających się do „udomowienia”. W praktyce oznaczało to ograniczenie spożywanych roślin do tych, które ponad wszelką wątpliwość nie były trujące. Taki wniosek brzmi bardzo logicznie” – pisze John WARREN.

LINK DO TEKSTU: https://wszystkoconajwazniejsze.pl/john-warren-zycie-seksualne-roslin-uprawnych/

PAP/Marcin Zatyka/WszystkocoNajważniejsze/MJ

Materiał chroniony prawem autorskim. Dalsze rozpowszechnianie wyłącznie za zgodą wydawcy. 23 lutego 2025