Sztuczna inteligencja zna się na winach - „Communications Chemistry”
Sztuczna inteligencja potrafi ze 100-procentową dokładnością stwierdzić, z którego chateau pochodzą wina Bordeaux – informuje pismo „Communications Chemistry”.
Sztuczna inteligencja i jej zdolność rozpoznawania win
.Profesor Alexandre Pouget z Uniwersytetu Genewskiego (Szwajcaria) i jego współpracownicy wykorzystali uczenie maszynowe do analizy składu chemicznego próbek 80 czerwonych win z 12 roczników (pomiędzy 1990 a 2007). Wszystkie wina pochodziły z siedmiu winnic w regionie Bordeaux we Francji.
„Chcieliśmy dowiedzieć się, czy istnieje sygnatura chemiczna charakterystyczna dla każdego z chateaux (winnica), niezależna od rocznika” – wyjaśnił Pouget. Oznaczałoby to, że wina z jednej winnicy rok po roku miałyby bardzo podobny profil chemiczny, a tym samym smak.
Pouget i jego współpracownicy użyli chromatografu do odparowania każdego wina i rozdzielenia go na poszczególne składniki chemiczne. Dzięki tej technice uzyskali dla każdego wina odczyt, zwany chromatogramem, zawierający około 30 000 pików reprezentujących różne związki chemiczne.
Szczegóły przeprowadzonych badań
.Naukowcy wykorzystali 73 chromatogramy wraz z danymi na temat pochodzenia wina i jego rocznika do wyszkolenia algorytmu uczenia maszynowego. Następnie przetestowali algorytm na siedmiu chromatogramach, z którymi sztuczna inteligencja jeszcze się nie zapoznała.
Naukowcy powtórzyli ten proces 50 razy, za każdym razem zmieniając użyte wina. Algorytm poprawnie odgadł miejsce pochodzenia w 100 proc. przypadków. „Niewiele osób na świecie będzie w stanie to zrobić” – wskazał Pouget. Również rok produkcji wina udało się trafnie ustalić w około 50 proc. przypadków.
Sztuczna inteligencja i praktyki winiarskie
.Algorytm był w stanie odgadnąć, o jakie wino chodzi nawet gdy został przeszkolony przy użyciu zaledwie 5 proc. każdego chromatogramu i fragmentów, w których nie ma widocznych gołym okiem pików substancji chemicznych (śladów na wykresie).
Jak zaznaczył Pouget, wyniki pokazują, że niepowtarzalny smak wina nie zależy od kilku kluczowych cząsteczek, ale raczej od ogólnego stężenia wielu, wielu cząsteczek.
Algorytm potrafił również podzielić wina na grupy, które były do siebie bardziej podobne. Oddzielił wina z prawego brzegu Garonny (rzeka we Francji) – zwane Pomerol i St-Emilion – od pochodzących z lewobrzeżnych posiadłości, znanych jako wina Medoc.
Praca stanowi kolejny dowód na to, że lokalna geografia, klimat, drobnoustroje i praktyki winiarskie, zwane łącznie terroir, rzeczywiście nadają winu niepowtarzalny smak. W tym badaniu nie uwzględniono jednak, jakie dokładnie substancje chemiczne stoją za każdym winem.
W potrzasku „Piąteczku”. Autodiagnoza uzależnienia od alkoholu
.„Zwykle trafiają do mnie ludzie przymuszeni trudną sytuacją życiową albo presją najbliższych. Przychodzą aby uspokoić siebie i rodzinę, że to co dzieje się w ich życiu to nie jest uzależnienie alkoholowe, że ich picie nie odbiega od przyjętych norm społecznych czy też od ugruntowanej przez dziesięciolecia tradycji polskiej biesiady” – pisze Michał ŚWIERCZEK, instruktor terapii uzależnień.
Jak zauważa, „często pacjent w swych opowiadaniach stara się z jednej strony wskazywać na szereg czynników zewnętrznych, uzasadniających jego ciężką sytuację. Najczęściej są to: trudne dzieciństwo, przemoc w rodzinie, zaniedbania emocjonalne ze strony rodziców, czynne uzależnienie alkoholowe jednego lub obojga rodziców, trudności w dorosłych relacjach z innymi ludźmi, rozliczne braki bądź ograniczenia zewnętrzne. To na ogół preludium do tego, aby łatwiej było uzasadniać swoje sięganie po alkohol, jego coraz częstsze używanie lub nadużywanie. Na pytanie jak długo i ile pije, pacjent stara się [na początkowym etapie] minimalizować zarówno czas, jak i ilości wypijanego alkoholu.
Dodaje przy tym, że „aby stwierdzić, czy mamy rzeczywiście do czynienia z zespołem uzależnienia od alkoholu, muszę razem z pacjentem przejść przez przyjęte w 1997 roku przez Światową Organizację Zdrowia kryteria uzależnienia od alkoholu (ICD-10), a przede wszystkim przez sześć objawów na nie wskazujących. Można powiedzieć, że pacjent pod moim przewodnictwem dokonuje swoistej autodiagnozy uzależnienia”.
.Do listy objawów należą: silna potrzeba („głód”) lub poczucie przymusu picia alkoholu; próby kontrolowania ilości lub częstotliwości wypijanego alkoholu; alkoholowy zespół abstynencyjny. picie alkoholu w celu złagodzenia jego objawów; wystąpienie zjawiska zmiany tolerancji na alkohol; stopniowe zaniedbywanie ważnych życiowo spraw, czynności, obowiązków i koncentracja życia na alkoholu; picie alkoholu pomimo oczywistych dla tej osoby strat zdrowotnych i psychologicznych. Charakterystykę poszczególnych objawów Michał ŚWIERCZEK poczynił w tekście opublikowanym na łamach „Wszystko co Najważniejsze”.
PAP/ Paweł Wernicki/ Wszystko co Najważniejsze/ LW