"Odczaruj Gary
OD REDAKCJI: Letnie upały skłoniły nas do poszukiwania cienia i sposobów na ochłodę. Wszystkie przepisy Pani Joanny wypróbowaliśmy i także te na pierwszy rzut oka całkowicie nowatorskie okazały się przepyszne. Nawet ci, którzy na co dzień do kuchni w ogóle nie wchodzą poradzili sobie z przygotowaniem lemoniad – redakcyjne gary odczarowane. Dzielimy się z Czytelnikami świetnymi przepisami zebranymi przez Autorkę odczarujgary.pl
- *na dzbanek lemoniady ok. 2 l
- 8 cytryn
- dwa kubki lodu
- solidna garść mięty
- 5-6 łyżek miodu
- woda (może być gazowana)
- Cytryny dokładnie szorujemy lub zalewamy wrzątkiem. Możemy otrzeć z nich skórkę.
- Z każdej cytryny wyciskamy sok, dodajemy go do dzbanka.
- Dodajemy również lód, miód oraz otartą skórkę (jeśli to zrobiliśmy).
- Miętę płuczemy, rozcieramy w dłoniach i dodajemy do dzbanka.
- Całość dosładzamy miodem i mieszamy.
- W wersji dla dorosłych – do lemoniady cytrynowej dolewamy GIN.
- Lub rum lub wódkę.
- :)
– See more at: http://odczarujgary.pl/lemoniada-cytrynowa/#sthash.yGnhVPtu.dpuf
SKŁADNIKI: (na dzbanek lemoniady ok. 2 l): 8 cytryn, dwa kubki lodu, solidna garść mięty, 5-6 łyżek miodu, woda (może być gazowana)
PRZYGOTOWANIE: Cytryny dokładnie szorujemy lub zalewamy wrzątkiem. Możemy otrzeć z nich skórkę. Z każdej cytryny wyciskamy sok, dodajemy go do dzbanka. Dodajemy również lód, miód oraz otartą skórkę (jeśli to zrobiliśmy). Miętę płuczemy, rozcieramy w dłoniach i dodajemy do dzbanka. Całość dosładzamy miodem i mieszamy.
W wersji dla dorosłych – do lemoniady cytrynowej możemy dolać gin, rum lub wódkę.
SKŁADNIKI (na dzbanek lemoniady ok. 2 l): 2 duże, świeże ogórki, 6 limonek, 4 łyżki miodu, 2 kubki lodu, woda
PRZYGOTOWANIE: Ogórki dokładnie myjemy, kroimy na kawałki, umieszczamy w mikserze i miksujemy. Możemy je również zmiksować za pomocą blendera. Zmiksowane ogórki przekładamy na sitko. Przecieramy ogórki do miski. Uzyskamy dzięki temu pachnący, świeży, ogórkowy sok. Limonki szorujemy lub zalewamy wrzątkiem. Ścieramy z nich skórkę – dodajemy ją do dzbanka. Wyciskamy z limonek sok – dodajemy do pozostałych składników. Do limonek i soku z ogórka dolewamy miód, mieszamy całość. Do dzbanka wrzucamy lód, dolewamy wodę, mieszamy.
Uwaga: Gorzka Kaśka – 50 ml wódki gorzkiej żołądkowej dopełniamy spritem i lodem. Dodajemy sporo plasterków świeżego ogórka, mieszamy.
SKŁADNIKI (na dzbanek lemoniady ok. 2 l): 1 kg truskawek, 2 cytryny, 2 szklanki pokruszonego lodu, woda, 3-4 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE: Truskawki myjemy i miksujemy wraz z lodem i miodem na gładką masę. Przelewamy masę truskawkową do dzbanka, dodajemy cytryny pokrojone w plasterki, oraz wodę, mieszamy.
Uwaga: tak jak przy innych lemoniadach, w wersji dla dorosłych możemy dolać wódkę, gin lub rum.
SKŁADNIKI (na dzbanek ok. 2 l): Pół arbuza. Dwa kubki lodu. Zimna woda. Cytryna. Opcjonalnie 4 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE: Z arbuza usuwamy skórę i pestki. Miksujemy go blenderem na gładką masę. Dodajemy lód oraz wodę i cytrynę pokrojoną w plastry. Całość dobrze mieszamy. Opcjonalnie lemoniadę arbuzową dosładzamy miodem.
Joanna Matyjek
- *na dzbanek lemoniady ok. 2 l
- 2 duże, świeże ogórki
- 6 limonek
- 4 łyżki miodu
- 2 kubki lodu
- woda
- Ogórki dokładnie myjemy, kroimy na kawałki, umieszczamy w mikserze i miksujemy. Możemy je również zmiksować za pomocą blendera.
- Zmiksowane ogórki przekładamy na sitko.
- Przecieramy ogórki do miski. Uzyskamy dzięki temu pachnący, świeży, ogórkowy sok.
- Limonki szorujemy lub zalewamy wrzątkiem.
- Ścieramy z nich skórkę – dodajemy ją do dzbanka.
- Wyciskamy z limonek sok – dodajemy do pozostałych składników.
- Do limonek i soku z ogórka dolewamy miód, mieszamy całość.
- Do dzbanka wrzucamy lód, dolewamy wodę, mieszamy.
- Gorzka Kaśka – 50 ml wódki gorzkiej żołądkowej dopełnijcie spritem i lodem. Dodajcie sporo plasterków świeżego ogórka, zamieszajcie.
– See more at: http://odczarujgary.pl/lemoniada-ogorkowo-limonkowa/#sthash.ew3X5dce.dpuf