Joanna MATYJEK: "Odczaruj Gary: Lemoniady na letnie upały"

"Odczaruj Gary

Photo of Joanna MATYJEK

Joanna MATYJEK

Autorka niebanalnego kulinarnego serwisu internetowego "Odczaruj gary"

OD REDAKCJI: Letnie upały skłoniły nas do poszukiwania cienia i sposobów na ochłodę. Wszystkie przepisy Pani Joanny wypróbowaliśmy i także te na pierwszy rzut oka całkowicie nowatorskie okazały się przepyszne. Nawet ci, którzy na co dzień do kuchni w ogóle nie wchodzą poradzili sobie z przygotowaniem lemoniad – redakcyjne gary odczarowane. Dzielimy się z Czytelnikami świetnymi przepisami zebranymi przez Autorkę odczarujgary.pl


 

SKŁADNIKI
  1. *na dzbanek lemoniady ok. 2 l
  2. 8 cytryn
  3. dwa kubki lodu
  4. solidna garść mięty
  5. 5-6 łyżek miodu
  6. woda (może być gazowana)
PRZYGOTOWANIE
  1. Cytryny dokładnie szorujemy lub zalewamy wrzątkiem. Możemy otrzeć z nich skórkę.
  2. Z każdej cytryny wyciskamy sok, dodajemy go do dzbanka.
  3. Dodajemy również lód, miód oraz otartą skórkę (jeśli to zrobiliśmy).
  4. Miętę płuczemy, rozcieramy w dłoniach i dodajemy do dzbanka.
  5. Całość dosładzamy miodem i mieszamy.
Uwagi
  1. W wersji dla dorosłych – do lemoniady cytrynowej dolewamy GIN.
  2. Lub rum lub wódkę.
  3. :)

– See more at: http://odczarujgary.pl/lemoniada-cytrynowa/#sthash.yGnhVPtu.dpuf

lemoniada-cytrynowa

SKŁADNIKI: (na dzbanek lemoniady ok. 2 l): 8 cytryn, dwa kubki lodu, solidna garść mięty, 5-6 łyżek miodu, woda (może być gazowana)

PRZYGOTOWANIE: Cytryny dokładnie szorujemy lub zalewamy wrzątkiem. Możemy otrzeć z nich skórkę. Z każdej cytryny wyciskamy sok, dodajemy go do dzbanka. Dodajemy również lód, miód oraz otartą skórkę (jeśli to zrobiliśmy). Miętę płuczemy, rozcieramy w dłoniach i dodajemy do dzbanka. Całość dosładzamy miodem i mieszamy.

W wersji dla dorosłych – do lemoniady cytrynowej możemy dolać gin, rum lub wódkę.

120

SKŁADNIKI (na dzbanek lemoniady ok. 2 l): 2 duże, świeże ogórki, 6 limonek, 4 łyżki miodu, 2 kubki lodu, woda

PRZYGOTOWANIE: Ogórki dokładnie myjemy, kroimy na kawałki, umieszczamy w mikserze i miksujemy. Możemy je również zmiksować za pomocą blendera. Zmiksowane ogórki przekładamy na sitko. Przecieramy ogórki do miski. Uzyskamy dzięki temu pachnący, świeży, ogórkowy sok. Limonki szorujemy lub zalewamy wrzątkiem. Ścieramy z nich skórkę – dodajemy ją do dzbanka. Wyciskamy z limonek sok – dodajemy do pozostałych składników. Do limonek i soku z ogórka dolewamy miód, mieszamy całość. Do dzbanka wrzucamy lód, dolewamy wodę, mieszamy.

Uwaga: Gorzka Kaśka – 50 ml wódki gorzkiej żołądkowej dopełniamy spritem i lodem. Dodajemy sporo plasterków świeżego ogórka, mieszamy.

119

SKŁADNIKI (na dzbanek lemoniady ok. 2 l):  1 kg truskawek, 2 cytryny, 2 szklanki pokruszonego lodu, woda, 3-4 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE:  Truskawki myjemy i miksujemy wraz z lodem i miodem na gładką masę. Przelewamy masę truskawkową do dzbanka, dodajemy cytryny pokrojone w plasterki, oraz wodę, mieszamy.

Uwaga: tak jak przy innych lemoniadach, w wersji dla dorosłych możemy dolać wódkę, gin lub rum.

313

SKŁADNIKI (na dzbanek ok. 2 l): Pół arbuza. Dwa kubki lodu. Zimna woda. Cytryna. Opcjonalnie 4 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE: Z arbuza usuwamy skórę i pestki. Miksujemy go blenderem na gładką masę. Dodajemy lód oraz wodę i cytrynę pokrojoną w plastry. Całość dobrze mieszamy. Opcjonalnie lemoniadę arbuzową dosładzamy miodem.

Joanna Matyjek

SKŁADNIKI
  1. *na dzbanek lemoniady ok. 2 l
  2. 2 duże, świeże ogórki
  3. 6 limonek
  4. 4 łyżki miodu
  5. 2 kubki lodu
  6. woda
PRZYGOTOWANIE
  1. Ogórki dokładnie myjemy, kroimy na kawałki, umieszczamy w mikserze i miksujemy. Możemy je również zmiksować za pomocą blendera.
  2. Zmiksowane ogórki przekładamy na sitko.
  3. Przecieramy ogórki do miski. Uzyskamy dzięki temu pachnący, świeży, ogórkowy sok.
  4. Limonki szorujemy lub zalewamy wrzątkiem.
  5. Ścieramy z nich skórkę – dodajemy ją do dzbanka.
  6. Wyciskamy z limonek sok – dodajemy do pozostałych składników.
  7. Do limonek i soku z ogórka dolewamy miód, mieszamy całość.
  8. Do dzbanka wrzucamy lód, dolewamy wodę, mieszamy.
Uwagi
  1. Gorzka Kaśka – 50 ml wódki gorzkiej żołądkowej dopełnijcie spritem i lodem. Dodajcie sporo plasterków świeżego ogórka, zamieszajcie.

– See more at: http://odczarujgary.pl/lemoniada-ogorkowo-limonkowa/#sthash.ew3X5dce.dpuf

Materiał chroniony prawem autorskim. Dalsze rozpowszechnianie wyłącznie za zgodą wydawcy. 9 sierpnia 2014