Polscy naukowcy wyprodukowali niezwykły czerwony cydr
Młodzi naukowcy z SGGW wyprodukowali cydr, którego kolor mocno odbiega od typowej barwy tego typu trunków. Badacze mają nadzieję, że napój zyska popularność wśród konsumentów i będzie produktem promującym uczelnię.
Niezwykły czerwony cydr
.Jak podaje portal Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, inicjatywę „Od sadu do stołu – Cydrowa innowacja SGGW” stworzyli członkowie Koła Naukowego Ogrodników – Sekcji Winoogrodników i Enologów. W jej realizacji uczestniczą studenci, doktoranci i pracownicy naukowi Instytutu Nauk o Żywności.
Projekt rozpoczął się od oceny potencjału nietypowych jabłek czerwonomiąższowych, pochodzących z nowego klonu hodowlanego jabłoni JB, wyhodowanego w Sadzie Doświadczalnym w Wilanowie przez prof. Andrzeja Przybyłę. Jest to etap niezwykle ważny, ponieważ, jak tłumaczą przedstawiciele SGGW, podstawowym elementem w produkcji dobrej jakości cydru jest właściwy dobór odmiany jabłoni, uwzględniający poziom kwasów, cukrów i polifenoli. Szczególnie pożądane są odmiany charakteryzujące się wysoką zawartością garbników i kwasów, które nadają finalnemu produktowi odpowiednią barwę i goryczkę.
Ponieważ ocena wspomnianego wyżej klonu wypadła pozytywnie, przygotowano pierwszy nastaw. Aby dostosować proces fermentacji i leżakowania do specyfiki owoców pochodzących z tej odmiany, zaangażowani w projekt studenci musieli przeprowadzić szereg eksperymentów.
Nietypowy kolor
.Ostatecznie przygotowany cydr, o bardzo nietypowym kolorze, został wysłany na leżakowanie. Jest to niezbędny krok w procesie tworzenia tego typu trunków.
„Nietypowy szkarłatno-karminowy kolor owoców klonu JB wzbudza dodatkowe zainteresowanie wśród koneserów cydru” – podkreślają twórcy projektu.
Mają oni nadzieję, że ich wyrób zyska uznanie wśród miłośników cydru. Przypominają jednak, że celem projektu jest nie tylko stworzenie komercyjnego napoju, ale także promowanie rodzimej uczelni oraz unikalnej odmiany jabłoni rosnącej w Sadzie Doświadczalnym.
„Realizacja tego projektu umożliwiła nam wyprodukowanie cydru, który będzie ciekawym produktem promującym naszą uczelnię – mówią. – Jednocześnie, inicjatywa ta wpisuje się w rozwój dwóch kluczowych dyscyplin: technologii żywności i żywienia oraz rolnictwa i ogrodnictwa”.
Opiekunami merytorycznymi projektu są dr hab. Edyta Lipińska z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności Instytutu Nauk o Żywności oraz dr hab. Dawid Olewnicki z Katedry Sadownictwa i Ekonomiki Ogrodnictwa Instytutu Nauk Ogrodniczych.
Jak badania naukowe zmieniają nasz świat
.Profesor nauk technicznych, wiceprzewodniczący Europejskiej Rady ds. Badań Naukowych (ERC), Andrzej JAJSZCZYK, na łamach „Wszystko co Najważniejsze” twierdzi, że: „Trudno jest przecenić rolę badań naukowych w tym, co osiągnęła nasza cywilizacja. Wyniki pracy naukowców spowodowały, że żyjemy dziś znacznie dłużej niż jeszcze sto lat temu, głód stał się udziałem wyłącznie osób mieszkających w krajach upadłych i nękanych wojnami, podróże po całym świecie są już dostępne prawie dla każdego, przynajmniej w krajach bogatszych, a tania łączność zmieniła życie miliardów ludzi, nawet w najbiedniejszych zakątkach naszego globu. Dzięki badaniom naukowym nie tylko wiemy, jak żyli nasi przodkowie tysiące lat temu, ale także, jak funkcjonują rynki i co wpływa na nasze zbiorowe działania. Nauka służy także zaspokajaniu naszej zwykłej, ludzkiej ciekawości, przy okazji pozwalając odkrywać rzeczy, które dają szanse na zmianę naszego życia na lepsze. Co prawda nie zawsze chcemy czy umiemy skorzystać z tego, co nam podpowiada nauka, ale w krajach, które to potrafią, żyje się na ogół znacznie lepiej niż tam, gdzie badania naukowe się lekceważy”.
„Niestety, coś, co wielu nazywa postępem, ma też swoje ciemne strony. I jakkolwiek wyniki badań naukowych bywają używane także w złej wierze bądź ich niewłaściwe czy po prostu nierozumne zastosowanie prowadzi do opłakanych skutków, to nikt przy zdrowych zmysłach nie kwestionuje konieczności dalszego prowadzenia badań, chociażby po to, by walczyć ze wspomnianymi skutkami” – pisze prof. Andrzej JAJSZCZYK w tekście „Badania naukowe zmieniają nasz świat„.
PAP/Katarzyna Czechowicz/WszystkocoNajważniejsze/eg