Polski sernik najlepszym deserem serowym świata [Taste Atlas]

polski sernik

Polski sernik został uznany przez kulinarny magazyn międzynarodowy „Taste Atlas” (Atlas smaku) za najlepszy serowy deser na świecie, pokonując hiszpański sernik baskijski, sernik nowojorski a nawet egipską kunafę.

Za co świat pokochał polski sernik?

.Za co redakcja międzynarodowego magazynu kulinarnego doceniła polski sernik – niestety nie argumentuje, ale jak można się domyślać główne przyczyny leżały w oryginalności jego smaku, względem innych serników robionych z kwaśnego sera.

Serwis Taste Atlas prowadzi non stop rankingi kulinarne w różnych kategoriach, oceniając zarówno narodowe kuchnie, jak i pojedyncze rodzaje potraw. O wynikach decydują sami smakosze – ludzie na całym świecie, którzy głosują poprzez kliknięcie cyfry odpowiadającej własnej oceny danego dania lub kuchni.

Obecnie polski sernik prowadzi nie tylko w kategorii deserów z sera, ale również w ogólnej kategorii najlepszych słodkich wypieków na świecie.

W zestawieniu deserów wykonanych z sera sernik pokonał najpopularniejsze w serwisach kulinarnych ciasta takie jak sernik baskijski, sernik nowojorski czy sernik japoński.

polski sernik ocena
FOT. Taste Atlas/Instagram

.Polski sernik goni kunafa – przepyszny arabski wypiek z ciasta kataifi oraz sera nabulusi (z mleka owczego produkowanego z użyciem mastyksu – naturalnej gumy). Kunafa (także: knafeh, kunafeh) jest rozpowszechniona nie tylko w Egipcie, jak podpisuje ją serwis, ale w ogóle w krajach wschodu i bliskiego Wschodu, w tym w Grecji, Jordanii, Turcji, w każdej z tych kuchni pojawiając się w różnych wariantach.

Wśród wyróżnionych najlepszych serowych deserów świata na uwagę zasługuje również zajmująca 3 miejsce grecka melopita, zwana również plackiem miodowym. Jak opisuje je Taste Atlas „placek ten łączy w sobie świeży ser z mleka owczego lub koziego – przeważnie mizithra, jaja i miód, i jest zazwyczaj pieczony jako okrągłe ciasto bez spodu. Zaleca się udekorowanie melopity posypką cynamonową i dodatkową odrobiną miodu”.

Anna Druś

Materiał chroniony prawem autorskim. Dalsze rozpowszechnianie wyłącznie za zgodą wydawcy. 15 września 2025
FOT Taste Atlas https://www.tasteatlas.com/sernik