Joanna MATYJEK: "Odczaruj gary. Po francusku"

"Odczaruj gary. Po francusku"

Photo of Joanna MATYJEK

Joanna MATYJEK

Autorka niebanalnego kulinarnego serwisu internetowego "Odczaruj gary"

A skoro święto Francji to oczywiście francuskie potrawy, z których kraj ten słynie na cały świat:

 

pain perdu
Pain perdu – literalnie to nic innego jak stracony chleb. Pain – chleb (un pain), a czasownik perdre – stracić. I tak to właśnie jest z tym chlebem – im bardziej czerstwy i prawie już stracony, tym lepszy. Najlepszy do tego przepisu jest chleb słodki, np. chałka czy brioszka. Lekko już starą brioszkę maczamy w jajku roztrzepanym wraz z mlekiem i smażymy na maśle. Chrupiące, pachnące pieczywo solidnie oprószamy cukrem pudrem i podajemy wraz z owocami lub konfiturą. I tak oto powstaje pyszna propozycja śniadaniowa lub na podwieczorek.

Dla dwóch osób: 4 kromki chałki, 1 jajko, 50 ml mleka, cukier puder, truskawki, masło. Przygotowanie: Jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu, dodajemy mleko, mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło. Każdą kromkę chałki zanurzamy w masie jajecznej i smażymy na maśle na zloty kolor. Po usmażeniu każdą kromkę solidnie oprószamy cukrem pudrem. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, kroimy na kawałki. Truskawki nakładamy na usmażone kromki chałki. Ponownie całość oprószam cukrem pudrem.

Im pieczywo – chleb/chałka/brioszka bardziej czerstwe, tym lepsze. Podczas smażenia na maśle mięknie i nabiera chrupiącej, złotej skórki.

camembaert

Jednym z najbardziej popularnych i cenionych na całym świecie serów okazuje się oczywiście słynny camembert, którego nazwa pochodzi od normandzkiej miejscowości, w której w latach 70. opracowano recepturę i sposób jego produkcji. Pieczony camembert jest aksamitny i rozpływający się w ustach. Połączenie sera z owocami zaś – obłędne. Wiśnia, żurawina czy gruszka pasują do sera tak jak piegi pasują do buzi mojego synka. Grillowanie sera zajmie nam kilka minut. Żurawinę dostałam od Taty, możecie też użyć gotowej. Do tego kieliszek białego wina, ewentualnie grzanka skropiona oliwą z oliwek i już.Grillowany camembert z żurawiną to doskonały sposób na szybką przekąskę, kolację czy propozycję na przyjęcie.

Dla dwóch osób: 2 serki camembert (kupiłam Hochland camembert naturalny), 2 łyżki konfitury żurawinowej, opcjonalnie: chleb wiejski (do zrobienia grzanek), oliwa z oliwek (do skropienia chleba).  Patelnię grillową rozgrzewamy. Ser grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony, aż złapie brązowe paski i w środku będzie miękki.Po grillowaniu ser przekładamy na talerz i nakładamy na niego żurawinę.Jeśli nie mamy patelni grillowej, ser możemy upiec w piekarniku – ok. 15 minut w 180 stopniach.

szparagiJeśli Francja to obowiązkowo – szparagi, jedzenie królów, przysmak króla Ludwika XIV. Nie ma drugiego kraju europejskiego gdzie byłyby tak popularne i przyrządzane na tak wiele sposobów. Proponuję szparagową zupę krem z zielonym groszkiem – Francja elegancja!

Składniki: Łyżka masła. Cebula. Kubek zielonego groszku (ostatecznie – mrożony). Pęczek szparagów. Litr bulionu. Sól, świeżo mielony pieprz. Śmietana 12% – opcjonalnie. Oliwa z oliwek – opcjonalnie

Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy groszek. Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końce oraz główki. Końce wyrzucamy, a główki zachowujemy. Szparagi (bez główek) kroimy na kawałki i dodajemy do groszku i cebuli. Podsmażamy chwilę całość ok 5-7 minut. Następnie warzywa zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu ok 20-25 minut.  Kiedy warzywa zmiękną, miksujemy całość na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem.Zupę krem możemy podać z łyżką kwaśnej śmietany. Możemy skropić ją również kilkoma kroplami oliwy. Na samym końcu dodajemy do zupy główki szparagów, które wcześniej odłożyliśmy.

gratin

Dania au gratin to dania zapiekane, najczęściej w białym sosie. Gratin dauphinois to francuski klasyk. To zapiekanka ziemniaczana, ale ciut podkręcona – czosnkiem, obowiązkowo masłem i gałką muszkatołową. Jest niebiańsko pyszna. Tę zapiekankę przygotowałam z kolorowych ziemniaków. 

Składniki: 1 kg ziemniaków – mogą być różne kolory, użyłam fioletowych i białych. 300 ml mleka 2%. 300 ml śmietanki 30%. pół łyżeczki gałki muszkatołowej. 1 łyżeczka musztardy. 1 łyżeczka soli. 2 łyżki masła. 2 ząbki czosnku.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w cienkie plasterki, płuczemy. Ziemniaki wrzucamy do garnka, zalewamy mlekiem i śmietanką. Dodajemy sól, gałkę muszkatołową i musztardę. Ziemniaki gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i nacieramy wyciśniętym czosnkiem. Podgotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z płynem, w którym się gotowały. Całość zapiekamy ok. 40 minut. Wierzch powinien być rumiany, skórka ziemniaków chrupiąca.

fenkułFenkuł czyli koper włoski jest niezwykle popularny we Francji, szczególnie południowej. Podawany na ciepło lub na surowo, stanowi świetną lekką przekąskę, szczególnie latem.

Jest to bylina zaliczana do selerowatych. Oprócz tego, że zawiera sporo witaminy C, działa na nasz organizm rozkurczajaco i wykrztuśnie. Która mama nie zna herbatek z koprem włoskim idealnym na bolący, mały, brzuszek? Cienkie plastry zdecydowanego w smaku, anyżkowego fenkułu świetnie sprawdzają się w sałatce. Równoważnym smakiem do fenkułu jest pomarańcza. Jej słodkość świetnie wiąże się z fenkułem i rzodkiewką. Sałatka z fenkułem, pomarańczą, rzodkiewką i pini jest piękna, urocza, lekka i wspaniale smakuje.

Składniki: Niewielka bulwa kopru włoskiego. Pomarańcza. 6 rzodkiewek. kilka listków kolendry. zioła: tymianek, pietruszka, mięta/melisa. sos: 6 łyżek oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z cytryny, łyżka miodu, posiekane zioła: mięta i melisa.

Koper włoski myjemy i kroimy cały w bardzo cienkie plastry. Rzodkiewkę myjemy i również kroimy w delikatnie przezroczyste, bardzo cienkie plastry. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem i przy pomocy ostrego noża filetujemy tak, aby nie było białych błonek.Składniki bardzo delikatnie mieszamy ze sobą i już na talerzu skrapiamy sosem.Sos przygotowujemy mieszając ze sobą oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny oraz zioła.Jeszcze wspanialszej świeżości dodadzą sałatce zioła, którymi należy udekorować sałatkę już na talerzu – niech to będą wybrane, najdelikatniejsze listki rukoli, bazylii, mięty, melisy, pietruszki.

quiche

Quiche to placek z ciasta francuskiego lub kruchego, którego wypełnienie stanowi masa z jajek i śmietanki. Quiche może zawierać najróżniejsze dodatki. Ten jest ze wstążek cukinii i orzechów włoskich. To przecudownie pyszne połączenie, a dodatkowo wspaniale wygląda.

Składniki: ciasto kruche słone, 250 g mąki pszennej, 125 g zimnego masła, 1 żółtko, 1 łyżeczka soli, masło + bułka tarta – do posmarowania formy. Masa: 4 mniejsze jajka lub 3 większe, 100 ml śmietanki 30%, 6 cukinii, kubek orzechów włoskich, sól morska, świeżo mielony pieprz.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy posiekane zimne masło, żółtko i sól. Ciasto zagniatamy szybko i zdecydowane. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i chowamy na 30-40 minut do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Zimne ciasto rozwałkowujemy (możemy delikatnie podsypać mąką). Ciasto rozkładamy w oprószonej bułką formie. Całe ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na lekko złoty kolor. W tym czasie przygotowujemy masę. Jajka roztrzepujemy w misce wraz ze śmietanką, solą oraz pieprzem. Wszystkie cukinie myjemy i pomagając sobie obieraczką do warzyw, wzdłuż, ścinamy z cukinii wstążki. Jeśli nie mamy obieraczki do warzyw, kroimy cukinie na cienkie, długie wstążki. Kiedy ciasto będzie lekko podpieczone, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy. Masę jajeczną wylewamy na ciasto. Układamy wstążki cukinii – każdą pojedynczo zatapiamy w masie jajecznej, tworzymy koła. Całość solidnie posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Quiche pieczemy ok. 35-40 minut w 190 stopniach. Masa po upieczeniu powinna być ścięta, a ciasto złote i chrupiące.

Po wyłożeniu ciasta do formy, jego boki możemy przytrzymać folią aluminiową. Podczas pieczenia boki ciasta nie spłyną w dół, a kiedy ciasto ładnie się zrumieni, możemy folię zdjąć. Jeśli podczas pieczenia całego quiche zauważymy, że cukinia zbyt szybko brązowieje, całe ciasto również możemy przykryć folią. Stopień upieczenia ciasta i kolor zależą od piekarnika. Masa powinna być ścięta, a ciasto złote.

rbarbar

 W „Kuchni francuskiej” Larousse’a poczesne miejsca zajmują przepisy z rabarbarem – używany jest do potraw deserowych ale także do ryb, świetnie komponując się swoją kwaskowością. Ale tutaj proponuję rabarbar w formie deseru. Najprostszy deser na świecie! Pieczone sezonowe owoce pod kruszonką to idealne połączenie. Jesienią pieczemy jabłka i śliwki. Teraz obowiązkowy zestaw to rabarbar, np. z morelami. Pyszność nad pysznościami, prosta i szybka. Do kwaśnych owoców i słodkiej chrupiącej kruszonki idealnie pasują lody waniliowe. Gorące owoce wspaniale komponują się z zimnymi lodami. Owoce pod kruszonką przygotujecie w 10 minut, czas pieczenia to 20 minut.

Składniki. Owoce: rabarbar (4-5 łodyg), morele (ok. 5-6 sztuk), 2 łyżki cukru, łyżka masła. Kruszonka: 10 dag mąki pszennej, 10 dag masła, 10 dag cukru, garść płatków migdałów. Po upieczeniu: lody waniliowe.

Rabarbar myjemy, odcinamy końce, obieramy, kroimy na kawałki. Morele myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki. Owoce zasypujemy cukrem. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wrzucamy owoce.Przygotowujemy kruszonkę – łączymy mąkę, masło, cukier i płatki migdałów – ucieramy całość. Kruszonką posypujemy owoce. Owoce pod kruszonką pieczemy w 200 stopniach ok. 20 minut – do zrumienienia się kruszonki. Na upieczone owoce pod kruszonką nakładamy lody waniliowe.

I tak można spędzić cały dzień – świętując z Francuzami poprzez kuchnię francuską!

Bon appetit!

Joanna Matyjek

Materiał chroniony prawem autorskim. Dalsze rozpowszechnianie wyłącznie za zgodą wydawcy. 13 lipca 2014