Problem dzieci z otyłością po pandemii

Po pandemii koronawirusa problem dzieci z otyłością wzrósł. Konieczna jest edukacja w domu i szkole, są opracowane wytyczne dla lekarzy, które są omawiane z Ministerstwem Zdrowia - poinformowała w w Białymstoku prof. Lucyna Ostrowska, prezes Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości (PTLO).

Po pandemii koronawirusa problem dzieci z otyłością wzrósł. Konieczna jest edukacja w domu i szkole, są opracowane wytyczne dla lekarzy, które są omawiane z Ministerstwem Zdrowia – poinformowała w w Białymstoku prof. Lucyna Ostrowska, prezes Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości (PTLO).

Dzieci z otyłością – co zrobić, by pomóc najmłodszym w walce o zdrowie?

.Tematyce otyłości było poświęcone spotkanie „Profilaktyka otyłości – to wymaga (u)wagi!” w ramach cyklu „Porozmawiajmy o profilaktyce -PoP”, który organizują wspólnie Uniwersytet Medyczny w Białymstoku (UMB) i podlaski oddział NFZ.

„Ok. 69 proc. Polaków na nadmierną masę ciała, w tym choruje na otyłość ok. 9 mln dorosłych Polaków i ok. 3,5 mln dzieci, więc to jest potężna liczba osób już chorych. Natomiast nadwagę ma kolejne 12,5 mln osób dorosłych i ok. 1 mln dzieci” – powiedziała dziennikarzom prof. Ostrowska, która kieruje Zakładem Dietetyki i Żywienia Klinicznego UMB, jest też wśród ekspertów zespołu ds. przeciwdziałania otyłości w Radzie ds. Zdrowia Publicznego.

Ostrowska podkreśliła, że szczególnie niepokojąca jest skala otyłości wśród dzieci. „Ponieważ jesteśmy w tej chwili na czwartym bądź piątym miejscu w Europie i ta skala wzrostu choroby otyłościowej wśród dzieci bardzo się nasiliła po okresie pandemii” – powiedziała prof. Ostrowska. Dodała, że jeśli chodzi o dorosłych również Polska jest pod tym względem w niechlubnej europejskiej czołówce.

Lekarze oceniają, że przyczyn problemów z otyłością wśród dzieci po pandemii jest wiele. „Upatrujemy tu wiele przyczyn, m.in. nadkonsumpcja wysoko przetworzonej żywności, brak edukacji, a w zasadzie niedostateczna edukacja zarówno wśród dzieci jak i wśród osób dorosłych” – powiedziała Ostrowska.

Zaznaczyła, że w ramach PTLO opracowano i opublikowano wytyczne kliniczne dla lekarzy i zespołów terapeutycznych, bo leczenie otyłości, która jest chorobą wielkonarządową i wieloukładową wymaga współpracy wielu specjalistów: lekarza, dietetyka, psychologa, fizjoterapeuty i gdy są do tego wskazania – chirurga bariatry (operacje zmniejszenia żołądka-PAP).

Wytyczne są opublikowane m.in. na stronie PTLO. „W tej chwili procedujemy to w Ministerstwie Zdrowia” – dodała.

Prezes PTLO powiedziała, że lekarze chcą odwrócić ten niepokojący trend wśród młodych przez szeroką edukację całego społeczeństwa. „Możemy w ramach profilaktyki pierwotnej zadbać o prawidłowy styl życia i bycia” – podkreśliła. Wymieniła prawidłowe żywienie, ruch, sen. Dodała, że wśród dzieci, które spędzają dużo czasu przez komputerem czy smartfonem aktywność fizyczna jest szczególnie istotna.

Kiedy zaczyna się otyłość?

.O otyłości mówimy, gdy wskaźnik masy ciała BMI przekracza 30. Przyczyn otyłości jest wiele: więcej jedzenia niż potrzebujemy, ale też czynniki genetyczne, endokrynologiczne, psychologiczne, metaboliczne.

Ostrowska dodała, że choroba otyłościowa daje ok. 200 powikłań i jest chorobą śmiertelną. „Powiedzmy sobie wprost, że jest to choroba, która – już wiemy – potrafi skrócić życie o ok. 3,5 roku” – powiedziała Ostrowska. Dodała, że prognozy wskazują, że do 2035 r. skróci życie od 4-10 lat.

„Choroba otyłościowa powoduje wiele powikłań: zaburzenia lipidowe, nadciśnienie, co przyczynia się do chorób sercowo-naczyniowych i podłożu miażdżycowym, takich jak zawał serca, udar mózgu, miażdżyca kończyn dolnych. Powoduje również zaburzenia metaboliczne takie jak cukrzyca. Powoduje także zaburzenia ze strony układu oddechowego, kostno-stawowego, wzrost zachorowania na nowotwory, zaburzenia stanu psychicznego oraz zaburzenia funkcjonowania w społeczeństwie” – poinformowała dr. hab. Małgorzata Chlabicz, prodziekan ds. nauki i ewaluacji UMB.

W Białymstoku UMB prowadzi od 2018 r. szczegółowe badania populacyjne zdrowia mieszkańców „Białystok Plus”. Powołując się na dane z tego badania Chlabicz podała, że w Białymstoku na chorobę otyłościową choruje 25,5 proc. dorosłych mieszkańców miasta w wieku 20-80 lat, czyli co czwarta osoba, 37 proc. ma nadwagę i jedynie 25 proc. populacji (dorosłych) ma prawidłową masę ciała.

Moda na smart food

.”W 2024 roku kategoria smart food staje się czymś więcej niż tylko trendem. To odpowiedź na potrzeby współczesnych konsumentów, którzy poszukują wygodnych, zdrowych i zrównoważonych rozwiązań żywieniowych” – pisze we „Wszystko co Najważniejsze” Anna BEDNARSKA, Pełnomocnik Zarządu ds. Klastra NUTRIBIOMED, Wrocławskiego Parku Technologicznego (WPT).

Jak podkreśla, „laboratoria w WPT umożliwiają prowadzenie zaawansowanych prac badawczo-rozwojowych (B+R) nad nowymi produktami spożywczymi, zwłaszcza w kategorii smart food. Można tu opracować zarówno żywność funkcjonalną, alternatywy białkowe, jak i inne formy nowoczesnej żywności. Przedsiębiorstwa korzystające z infrastruktury WPT mają dostęp do pełnego zaplecza badawczego oraz możliwości przetestowania nowych produktów na liniach technologicznych, co ułatwia proces upscalingu, czyli przejścia od skali laboratoryjnej do produkcji przemysłowej”.

Autorka dodaje, że „Wrocław staje się jednym z liderów w zakresie rozwoju produktów smart food, co można zobaczyć na przykładzie roślinnych zamienników mięsa, nad którymi pracują lokalne startupy. Produkty te są zdrowe, smaczne i przyjazne dla środowiska, a dzięki wsparciu WPT firmy mogą rozwijać swoje innowacje z myślą o masowej produkcji” – cały tekst [LINK].

PAP/ WszystkocoNajważniejsze/ LW

Materiał chroniony prawem autorskim. Dalsze rozpowszechnianie wyłącznie za zgodą wydawcy. 13 lutego 2025