Białe wino zwiększa ryzyko nowotworów skóry

Naukowcy porównali działanie czerwonego i białego wina w zakresie ryzyka zachorowania na raka. Żadne z win okazało się nie chronić, a białe wino wręcz może podwyższać zagrożenie.

Naukowcy porównali działanie czerwonego i białego wina w zakresie ryzyka zachorowania na raka. Żadne z win okazało się nie chronić, a białe wino wręcz może podwyższać zagrożenie.

Białe wino gorsze niż czerwone?

.Jak przypominają specjaliści z Brown University (USA), czerwone wino jest często uważane za zdrowy wybór, a wiele osób wierzy, że wysoka zawartość resweratrolu – przeciwutleniacza o właściwościach przeciwzapalnych – m.in. daje ochronę przed rakiem.

W swoim projekcie zespół ten porównał ryzyko zachorowania na raka związane z konsumpcją czerwonego i białego wina, analizując 42 badania obserwacyjne, obejmujące niemal 96 tys. uczestników.

Po pierwsze, naukowcy nie znaleźli wyraźnych dowodów na to, że czerwone wino zmniejsza ryzyko raka. Przeprowadziliśmy kompleksową metaanalizę, aby ocenić, czy czerwone wino jest rzeczywiście zdrowszym wyborem, niż białe wino – mówi prof. Eunyoung Cho, autorka pracy opublikowanej w magazynie „Nutrients”.

– W naszej analizie uwzględniliśmy jak najwięcej badań epidemiologicznych, które osobno sprawdzały związek między spożyciem czerwonego i białego wina a ryzykiem nowotworów. Wyniki nie wykazały istotnej różnicy w ogólnym ryzyku zachorowania na raka między czerwonym a białym winem. Jednak zaobserwowaliśmy różnicę w przypadku ryzyka raka skóry. Konkretnie, spożycie białego wina – ale nie czerwonego – było powiązane ze zwiększonym ryzykiem tego nowotworu – dodaje.

Z wykonanych przez badaczy obliczeń wynika, że regularne spożycie białego wina podnosi ryzyko raka skóry średnio o 22 proc. w porównaniu do wina czerwonego.

Stojące za tym mechanizmy pozostają nieznane. Badacze spekulują, że konsumpcja wina sprzyja ryzykownym zachowaniom, takim jak nadmierna ekspozycja na słońce czy ultrafioletowe światło solariów. Nie wyjaśnia to jednak, dlaczego tylko białe wino podnosi ryzyko.

Badanie wykazało również silniejszy związek między spożyciem białego wina a zwiększonym ogólnym ryzykiem zachorowania na raka u kobiet. Odkrycie to wymaga dalszych badań nad potencjalnymi mechanizmami leżącymi u jego podstaw – stwierdzają naukowcy.

Przypominają jednocześnie, że etanol zawarty w napojach alkoholowych jest w organizmie przekształcany w związki, które uszkadzają DNA i białka, przyczyniając się do zwiększonego ryzyka zachorowania na raka.

Badacze przywołują statystyki, według których w 2020 roku nadmierne spożycie alkoholu było powiązane z ponad 740 000 przypadkami nowotworów na całym świecie, co stanowiło 4,1 proc. wszystkich zachorowań.

Czerwone wino i ból głowy – dlaczego przyjemność kosztuje?

.W opublikowanym ostatnio w czasopiśmie „Scientific Reports” artykule amerykańscy naukowcy z Kalifornii zajmujący się na co dzień neurologią i enologią próbują wytłumaczyć, dlaczego spożycie czerwonego wina często powoduje ból głowy, i to niekiedy już nawet 30 minut po pierwszym kieliszku – pisze prof. Piotr CZAUDERNA, lekarz, chirurg dziecięcy, w 2015 r. powołany w skład Narodowej Rady Rozwoju przy Prezydencie RP.

Bóle głowy są stosunkowo częstą przypadłością w ogólnej populacji, gdyż występują u blisko 40 proc. osób. Najczęstszymi elementami dietetycznymi kojarzonymi z bólami głowy są napoje alkoholowe. Według Międzynarodowego Towarzystwa Bólów Głowy napoje alkoholowe są powiązane z dwoma rodzajami bólów głowy. Pierwszym z nich jest natychmiastowy lub pierwotny ból głowy, który rozpoczyna się w ciągu 3 godzin od spożycia alkoholu i ustępuje w ciągu 72 godzin po zaprzestaniu jego spożywania. Drugim jest tzw. opóźniony ból głowy wywołany alkoholem, znany jako kac, który rozwija się w ciągu 5–12 godzin od spożycia alkoholu i ustępuje także w ciągu 72 godzin.

Osobom, które czasami cierpią na „winne bóle głowy”, zaleca się ścisłe przestrzeganie pewnych zachowań zapobiegających bólom przed wypiciem i po wypiciu czerwonego wina. Należą do nich: picie wystarczającej ilości wody, dobry sen i spożycie trzech posiłków dziennie.

Cały tekst dostępny na łamach „Wszystko co Najważniejsze” [LINK]

Marek Matacz/PAP/WszystkocoNajważniejsze/rb

Materiał chroniony prawem autorskim. Dalsze rozpowszechnianie wyłącznie za zgodą wydawcy. 13 marca 2025