Masz takie objawy? Sprawdź, czy to może być anemia!

anemia

Anemia, inaczej niedokrwistość, to powszechna choroba, która może dotyczyć nawet ⅓ populacji na całym świecie. Wiele osób cierpi na anemię, choć nie jest tego świadoma. Jakie objawy mogą świadczyć o rozwoju anemii? Jakie są przyczyny tej choroby i jak ją skutecznie leczyć?

Anemia – jak się objawia?

Anemia może mieć różne nasilenie. Najczęściej jest łagodna, przez co dość łatwo można ją przeoczyć. Jeśli jednak pozostanie nieleczona, może się nasilać i powodować bardziej zauważalne dolegliwości. Typowe objawy anemii to:

  • osłabienie,
  • brak energii,
  • szybka męczliwość,
  • duszność, która nasila się podczas wysiłku,
  • przyspieszona praca serca,
  • spadek ciśnienia tętniczego krwi,
  • bóle, zawroty głowy,
  • zimne dłonie i/lub stopy,
  • bladość skóry i błon śluzowych.

Przy anemii może też pojawić się ochota na zjedzenie przedmiotu, który nie jest przeznaczony do spożycia, np. kreda lub papier. Przy bardziej nasilonej anemii może rozwinąć się też zapalenie wargi i języka.

Anemia – przyczyny

Anemia jest powszechnie występującą chorobą. Wraz z wiekiem częstość jej rozwoju wzrasta. Niedokrwistość jest rozpoznawana głównie u kobiet w wieku rozrodczym oraz osób w wieku podeszłym. Rodzajów anemii jest kilka. Zdecydowanie najczęściej występuje jednak niedokrwistość z niedoboru żelaza. Możliwych przyczyn jej rozwoju jest wiele. Jedną z nich jest utrata krwi. Kobiety miesiączkujące są bardziej narażone na rozwój anemii właśnie z uwagi na comiesięczną utratę krwi podczas okresu. Jest ona tym większa, im bardziej obfita jest miesiączka.

Osoby, które były poddane operacji, chorują na schorzenia dotyczące przewodu pokarmowego (np. nieswoiste choroby zapalne jelit, choroby odbytu), również są bardziej narażone na niedokrwistość. Podobnie jak pacjenci, cierpiący na zaburzenia wchłaniania. Należy też pamiętać, że podczas ciąży i karmienia piersią wzrasta zapotrzebowanie organizmu kobiety na żelaza. Jeśli nie zwiększy ona zawartości żelaza w diecie, może rozwinąć się anemia. Przyczyną niedokrwistości jest też niedobór żelaza w spożywanych posiłkach. Na jego ilość powinny szczególnie uważać osoby wykluczające z diety produkty pochodzenia zwierzęcego.

Anemia – jak ją leczyć?

W zależności od stopnia nasilenia anemii inny może być sposób jej leczenia. Zauważając u siebie wymienione wyżej objawy, warto skonsultować się z lekarzem. Zleci on odpowiednie badania laboratoryjne, które pomogą znaleźć źródło pojawiających się dolegliwości. Przy rozpoznanej anemii najczęściej zaleca się stosowanie doustnych preparatów z żelazem. Jak radzi ekspert z Apteki dla Rodziny, w przypadku rozpoznanej choroby, warto stosować lek z żelazem, a nie suplement diety. Lek posiada właściwości lecznicze i pomoże uzupełnić niedobór żelaza w organizmie. Żelazo jest różnie tolerowane przez pacjentów. Z tego powodu, korzystne może być przyjmowanie kilku mniejszych dawek żelaza w ciągu dnia, niż jednorazowe zażycie dużej ilości żelaza.

Żelazo najlepiej jest przyjmować na czczo lub między posiłkami. Zapewni to lepszą przyswajalność żelaza z przewodu pokarmowego. Zaleca się, aby lek z żelazem przyjąć co najmniej 30-60 minut przed posiłkiem. Jeśli jednak podczas stosowania żelaza na czczo pojawią się nieprzyjemne dolegliwości, można spróbować zażywać lek po posiłku. Powinno poprawić to jego tolerancję. Co ważne, przyjmując żelazo należy pamiętać, aby nie brać go jednocześnie z wapniem i magnezem. Pierwiastki te mogą bowiem ograniczać wzajemnie swoje wchłanianie, co w konsekwencji zmniejszy skuteczność leczenia.

Szeroki wybór preparatów z żelazem można znaleźć na stronie: aptekadlarodziny.pl. Tabletkę lub kapsułkę z żelazem warto popijać np. sokiem pomarańczowym lub innym napojem z witaminą C. Witamina C może zwiększać wchłanianie żelaza. Nie zaleca się natomiast popijania preparatu z żelazem herbatą lub kawą. Jak długo przyjmować żelazo? Przy anemii najczęściej konieczne jest zażywanie żelaza przez co najmniej 2-3 miesiące, po których ponownie wykonuje się badanie krwi. W zależności od uzyskanych wyników leczenie jest kontynuowane lub dobiega końca. Dłuższe przyjmowanie żelaza ma nie tylko na celu wyrównanie niedoboru tego pierwiastka, ale również zgromadzenie w organizmie jego odpowiednich zapasów.

Dieta przy niedoborze żelaza

Przy niedokrwistości ważne jest wzbogacenie diety o produkty, które są bogate w żelazo. Jak zostało już wspomniane, żelazo lepiej wchłania się z produktów zwierzęcych, a gorzej z produktów roślinnych. Dobrym źródłem żelaza jest mięso i podroby mięsne. Znaczne ilości żelaza znajdziemy też w rybach, jajach, orzechach oraz nasionach roślin strączkowych. Spośród warzyw, żelazo obecne jest m.in. w burakach, szpinaku, groszku i fasolce szparagowej.

Warto znać objawy anemii, aby móc je szybko zauważyć i podjąć odpowiednie kroki, które pomogą wyleczyć tę chorobę. Nieleczona anemia nie tylko pogarsza komfort życia, ale może również zaburzać funkcjonowanie wielu narządów. Stanowi znaczne obciążenie dla serca. Negatywnie wpływa zarówno na zdrowie fizyczne, jak i na zdrowie psychiczne.

Anna Milczarska

Materiał chroniony prawem autorskim. Dalsze rozpowszechnianie wyłącznie za zgodą wydawcy. 24 marca 2025