Naukowcy wiedzą już jak chronić wątrobę

Standaryzowany ekstrakt z grzyba shiitake hamuje postęp włóknienia wątroby, i to na dwa sposoby – informuje „American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology“, odpowiadając na pytanie jak można lepiej chronić wątrobę.

3-4 osoby na świecie cierpi na stłuszczeniową chorobę wątroby

.Przewlekłe działanie szkodliwych czynników na wątrobę może prowadzić do stanu zapalnego, który powoduje włóknienie tego narządu. Proces włóknienia przyspiesza, gdy uaktywniają się komórki gwiaździste, co często prowadzi do marskości lub raka wątroby – w obu przypadkach stanowi to śmiertelne niebezpieczeństwo.

Ponieważ nie ma skutecznych leków na marskość wątroby, hamowanie aktywacji komórek gwiaździstych jest uważane za skuteczny sposób kontrolowania postępu włóknienia wątroby.

„Szacuje się, że jedna na 3-4 osoby na świecie cierpi na stłuszczeniową chorobę wątroby, w której dochodzi do nieprawidłowego gromadzenia się lipidów, co jest prekursorem włóknienia. Dlatego ważne jest zapobieganie postępowi włóknienia wątroby na wczesnym etapie” — podkreślił dr Hayato Urushima, adiunkt Graduate School of Medicine na Osaka Metropolitan University.

Zespół Urushimy zbadał, w jaki sposób AHCC (standaryzowany ekstrakt z hodowanej grzybni Lentinula edodes), chroni wątrobę.

Japończycy wiedzą, jak chronić wątrobę

.Lentinula edodes, szerzej znany jako shiitake (po polsku: twardnik japoński) to gatunek grzyba od tysięcy lat stosowany w kuchni i medycynie krajów Azji Wschodniej. Współczesne badania potwierdziły jego właściwości przeciwnowotworowe, zdolność do obniżania poziom cholesterolu i ochronne działanie na wątrobę. Shiitake wykazuje też działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Jak wskazują wyniki badań na myszach, AHCC wydaje się działać na dwóch ścieżkach, które prowadzą do zahamowania włóknienia wątroby, co może zapobiec marskości tego narządu.

Za pośrednictwem kanału TLR2 (białko receptora typu Toll), AHCC indukował cytoglobinę, która zmniejszała poziom reaktywnych form tlenu. Natomiast za pośrednictwem kanału TLR4 suplement tłumił ekspresję kolagenu w wątrobie myszy.

„Naszym celem jest przeprowadzenie badań klinicznych w celu potwierdzenia skuteczności AHCC u pacjentów z włóknieniem wątroby, aby zbudować bardziej wiarygodne dowody naukowe” — zaznaczył dr Urushima.

Jesteś tym co jesz

.Naukowcy z całego świata analizują dietę najdłużej żyjących społeczności na świecie. Francuzi , kiedyś Kreteńczycy czy Japończycy zamieszkujący wyspę Okinawa żyli i żyją w dobrej formie ponad 100 lat. Gdyby poszukać wspólnego mianownika ich diety, to na pewno znajdą się w niej świeże warzywa, niewielkie ilości mięsa, tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek), resweratrol pochodzący głównie z czerwonego wina (z białego również, tylko w mniejszej ilości), kiszonki (u mieszkańców Okinawy), jedzenie małych porcji, wstawanie od posiłku z lekkim niedosytem. O tym, jak ekonomia wpływa na nasze zdrowie, przekonali się Kreteńczycy. Kiedy wyspa była odcięta od częstych dostaw mięsa z kontynentu – jej mieszańcy bili rekordy długowieczności. Niestety wraz z otwarciem wyspy na świat i rosnącą zamożnością Kreteńczyków na talerze trafiło tanie i powszechnie dostępne mięso, zdecydowanie pogarszając fantastyczne statystyki długowieczności.

Walka ze starzeniem organizmu za pomocą diety jest nie tylko możliwa, ale skuteczna i tak naprawdę jedyna. Często w tym kontekście używamy określenia „walka z czasem”. Nic dziwnego, że przywołuje ono militarne skojarzenia. Organizm jest polem bitewnym, na którym co dzień walczą ze sobą armie wolnych rodników tlenowych (zwanych utleniaczami lub oksydantami) i antyoksydantów (przeciwutleniaczy). Aby nie dopuścić do tego, by rodniki dokonały w nim spustoszenia, musimy wzmocnić naszą naturalną, wewnętrzną broń, którą jest system odpornościowy. Pomaga on powstrzymać działanie szkodliwych czynników i zmobilizować organizm do szybkiej regeneracji komórek.

Natura dała nam świat roślin, by wzmacniać nasz system obronny. Zawarte w nich związki chemiczne neutralizują wolne rodniki, dzięki czemu nasza skóra nabiera blasku i elastyczności, włosy zagęszczają się i pięknie błyszczą, a my czujemy się w dobrej formie. Te zmiany zachodzą w całym organizmie: jelita i wyściełający je nabłonek się regenerują, tak jak i wątroba, która na skutek zielonej diety zaczyna szybciej eliminować potencjalne toksyny. Krew już po 20 dniach zmienia swoje medyczne parametry. Regeneracja dotyczy całego organizmu, ale na skórze, naszym największym organie, zmiany te są najbardziej widoczne.

Artykuł dostępny na łamach Wszystko co Najważniejsze: https://wszystkoconajwazniejsze.pl/agnieszka-mielczarek-w-poszukiwaniu-energii-zycia/

PAP/WszystkocoNajważniejsze/MB

Materiał chroniony prawem autorskim. Dalsze rozpowszechnianie wyłącznie za zgodą wydawcy. 23 grudnia 2024