Pięć pomysłów na nowatorskie dania z dynią

Jesienią dynia króluje na targach, w sklepach i w kuchni. Jej sezonowość sprawia, że to właśnie teraz ma najwięcej smaku i wartości odżywczych. Jest źródłem błonnika, beta-karotenu, witamin A i C oraz minerałów, które wspierają odporność i kondycję skóry. To warzywo stało się także symbolem jesieni, zarówno w kuchni, jak i w dekoracjach. Wdzięczne w gotowaniu, pasuje do dań słonych i słodkich, klasycznych i nowoczesnych.

Jesienią dynia króluje na targach, w sklepach i w kuchni. Jej sezonowość sprawia, że to właśnie teraz ma najwięcej smaku i wartości odżywczych. Jest źródłem błonnika, beta-karotenu, witamin A i C oraz minerałów, które wspierają odporność i kondycję skóry.

Dynia – jak wykorzystać ją w kuchni?

.Dynia jest warzywem, które stało się symbolem jesieni, zarówno w kuchni, jak i w dekoracjach. Wdzięczne w gotowaniu, pasuje do dań słonych i słodkich, klasycznych i nowoczesnych. Poniżej kilka propozycji, jak można ją wykorzystać.

1.⁠ ⁠Krem z dyni z imbirem i mlekiem kokosowym

Aromatyczna zupa krem to jeden z najpopularniejszych sposobów na wykorzystanie dyni. Jej aksamitna konsystencja i intensywny kolor idealnie wpisują się w chłodne dni. Pokrojoną dynię należy poddusić z cebulą i czosnkiem, dodać świeży imbir i zalać bulionem warzywnym. Po ugotowaniu wszystko miksuje się na gładki krem i wzbogaca mlekiem kokosowym. Całość można doprawić sokiem z limonki i podać z pestkami dyni lub grzankami.

2.⁠ ⁠Pieczona dynia z fetą, miodem i tymiankiem

Dynia świetnie smakuje również pieczona. Wystarczy pokroić ją w plastry lub kostkę, skropić oliwą, oprószyć solą i piec w wysokiej temperaturze, aż stanie się miękka i lekko skarmelizowana. Następnie podaje się ją z pokruszoną fetą, miodem i świeżym tymiankiem. Danie jest proste, ale ma złożony smak, słodko-słony, z nutą ziołową i chrupiącą skórką. Może być dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską.

3.⁠ ⁠Makaron z dyniowym sosem i parmezanem

Dynia sprawdza się, jako baza do sosów. Pokrojoną dynię należy ugotować z cebulą i czosnkiem, a następnie zmiksować z niewielką ilością śmietanki. Powstaje gładki, kremowy sos o głębokim smaku. Wystarczy wymieszać go z ugotowanym makaronem, dodać tarty parmezan i świeży pieprz. Można wzbogacić całość podsmażonymi grzybami lub chrupiącą szałwią.

4.⁠ ⁠Placki dyniowe na słodko

Zetrzeć dynię na tarce i połączyć z jajkami, mąką oraz odrobiną cynamonu. Smażyć na złoty kolor. Gotowe placki można podawać z jogurtem naturalnym, miodem lub owocami. To alternatywa dla klasycznych naleśników i doskonały sposób na jesienne śniadanie lub deser.

5.⁠ ⁠Risotto z dynią

Drobno pokrojoną dynię podsmaża się z cebulą, następnie dodaje ryż i powoli podlewa bulionem. W połowie gotowania wlewa się odrobinę białego wina, które nadaje risotto głębi smaku. Gdy ryż stanie się kremowy i miękki, dodaje się masło i starty parmezan. Gotowe danie ma intensywny kolor.

Dynia daje niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Można ją piec, gotować, blendować, smażyć i łączyć z wieloma produktami. Od ziół po sery i owoce. Jej sezon trwa krótko, dlatego właśnie jesienią warto z niej korzystać jak najczęściej.

Dieta i zdrowie

.Dyplomowany coach zdrowia, Agnieszka MIELCZAREK, na łamach „Wszystko co Najważniejsze” twierdzi, że: „Naukowcy z całego świata analizują dietę najdłużej żyjących społeczności na świecie. Francuzi, kiedyś Kreteńczycy czy Japończycy zamieszkujący wyspę Okinawa żyli i żyją w dobrej formie ponad 100 lat. Gdyby poszukać wspólnego mianownika ich diety, to na pewno znajdą się w niej świeże warzywa, niewielkie ilości mięsa, tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek), resweratrol pochodzący głównie z czerwonego wina (z białego również, tylko w mniejszej ilości), kiszonki (u mieszkańców Okinawy), jedzenie małych porcji, wstawanie od posiłku z lekkim niedosytem.

O tym, jak ekonomia wpływa na nasze zdrowie, przekonali się Kreteńczycy. Kiedy wyspa była odcięta od częstych dostaw mięsa z kontynentu – jej mieszańcy bili rekordy długowieczności. Niestety wraz z otwarciem wyspy na świat i rosnącą zamożnością Kreteńczyków na talerze trafiło tanie i powszechnie dostępne mięso, zdecydowanie pogarszając fantastyczne statystyki długowieczności”.

„Walka ze starzeniem organizmu za pomocą diety jest nie tylko możliwa, ale skuteczna i tak naprawdę jedyna, co postaram się udowodnić w kolejnych rozdziałach mojej książki. Często w tym kontekście używamy określenia „walka z czasem”. Nic dziwnego, że przywołuje ono militarne skojarzenia. Organizm jest polem bitewnym, na którym co dzień walczą ze sobą armie wolnych rodników tlenowych (zwanych utleniaczami lub oksydantami) i antyoksydantów (przeciwutleniaczy). Aby nie dopuścić do tego, by rodniki dokonały w nim spustoszenia, musimy wzmocnić naszą naturalną, wewnętrzną broń, którą jest system odpornościowy. Pomaga on powstrzymać działanie szkodliwych czynników i zmobilizować organizm do szybkiej regeneracji komórek” – pisze Agnieszka MIELCZAREK w tekście „W poszukiwaniu energii życia„.

LINK DO TEKSTU: https://wszystkoconajwazniejsze.pl/agnieszka-mielczarek-w-poszukiwaniu-energii-zycia/

Laura Wieczorek

Materiał chroniony prawem autorskim. Dalsze rozpowszechnianie wyłącznie za zgodą wydawcy. 16 października 2025