Dlaczego jedzenie w kosmosie smakuje źle?

jedzenie w kosmosie

Naukowcy przeprowadzili pierwsze na świecie badania nad zapachem żywności, które mogą pomóc wyjaśnić, dlaczego astronauci zgłaszają, że jedzenie w kosmosie ma mdły smak, przez co mają trudności z normalnym spożyciem składników odżywczych.

.Badania naukowców z Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT), opublikowane w International Journal of Food Science and Technology, mogą wpłynąć na poprawę diety osób znajdujących się w zamkniętych przestrzeniach, w tym mieszkańców domów opieki i stacji kosmicznych, poprzez personalizację aromatów w celu wzmocnienia smaku żywności, ponieważ wcześniejsze badania wykazały, że zapach odgrywa dużą rolę w tym jak smakuje jedzenie.

Badacze w czasie eksperymentu sprawdzili, jak ludzie postrzegali ekstrakty wanilii i migdałów oraz jak cytrynowy olejek eteryczny zmienia się w normalnym środowisku na Ziemi i w zamkniętej przestrzeni Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS), która była symulowana za pomocą gogli wirtualnej rzeczywistości.

Naukowcy stwierdzili, że aromaty wanilii i migdałów były bardziej intensywne w środowisku symulowanym na ISS, podczas gdy zapach cytryny pozostał niezmieniony. Zauważyli również, że szczególna słodka substancja chemiczna w aromatach wanilii i migdałów, zwana benzaldehydem, może wyjaśnić zmianę w postrzeganiu, oprócz indywidualnej wrażliwości, na konkretny zapach.

„Większe poczucie samotności i izolacji może również odgrywać pewną rolę, a to badanie pozwoliło lepiej określić, jak odizolowani ludzie wąchają i smakują jedzenie” – mówi Julia Low z RMIT.

Jest to również pierwsze badanie, które objęło dużą próbę 54 dorosłych osób i uchwyciło wpływ osobistych doświadczeń uczestników w zakresie aromatów i smaku w odizolowanych miejscach.

„Jednym z długoterminowych celów badań jest stworzenie lepiej dostosowanej żywności dla astronautów, a także innych osób przebywających w odizolowanych środowiskach, aby zwiększyć ich spożycie składników odżywczych bliżej 100 proc.” – twierdzi Low.

Zdaniem badaczy percepcja przestrzenna odgrywa znaczącą rolę w tym, jak ludzie postrzegają aromaty, uzupełnia to wyniki innych badań na temat doświadczeń żywieniowych astronautów w kosmosie, w tym zjawiska zmiany płynów. Nieważkość powoduje przemieszczanie się płynów z dolnych do górnych części ciała, co powoduje obrzęk twarzy i przekrwienie nosa, które wpływa na zmysł węchu i smaku. Objawy te zazwyczaj zaczynają ustępować w ciągu kilku tygodni od pobytu na pokładzie stacji kosmicznej.

Jednak nawet po ustąpieniu efektów zmiany płynów, astronauci nadal postrzegają jedzenie jako mniej smaczne niż na Ziemi, co sugeruje, zdaniem badaczy, że wpływ na to mają też inne czynniki. To sprawia, że pomimo starannie opracowanych planów żywieniowych, astronauci nie zaspokajali swoich potrzeb żywieniowych, co jest niebezpieczne, zwłaszcza w czasie dłuższych misji.

„W czasie programu Artemis, misje będą znacznie dłuższe, będą trwać nawet lata – np. lot na Marsa, więc musimy zrozumieć problemy z dietą oraz to w jaki sposób załoga wchodzi w interakcje z jedzeniem” – powiedziała Iles z School of Science.

.Naukowcy podkreślają, że słodki aromat benzaldehydu, powszechnego związku chemicznego w wanilii i migdałach, odegrał główną rolę w zmianie postrzegania aromatu przez ludzi w symulacji kosmicznej. Jednak badania te mogą mieć wpływ nie tylko na astronautów, ale również na ludzi żyjących w odizolowanych środowiskach na Ziemi, takich jak domy opieki.

Oprac. EG

Materiał chroniony prawem autorskim. Dalsze rozpowszechnianie wyłącznie za zgodą wydawcy. 31 stycznia 2025
Fot. NASA