Genetycy stworzyli jedzenie wolne od alergenów

jedzenie

Japońscy naukowcy opracowali zmienione genetycznie jaja pozbawione ważnego alergenu. Według najnowszego badania, jedzenie to, wydają się bezpieczne dla zdrowia.

Jedzenie wolne od alergenów

.Zespół z Uniwersytetu w Hiroszimie opracował jajka przeznaczone dla osób uczulonych na białko kurczęcych jaj. To jedna z najczęstszych alergii wśród dzieci – podkreślają badacze. Jej objawy mogą być różne – wymioty, skurcze żołądka, zaburzenia oddychania, pokrzywka, opuchlizna. Czasami uczulone osoby nie mogą przyjmować niektórych szczepionek.

Wynalazek opracowany przez badaczy z Hiroszimy może pomóc takim ludziom.

Z pomocą metod inżynierii genetycznej, jakiś czas temu wyhodowali kury znoszące jaja wolne od wywołującego alergię białka znanego jako owomukoid (OVM).

Jedzenie bezpieczne dla zdrowia

.W nowej publikacji przedstawili wyniki dokładnego badania odnośnie bezpieczeństwa zmienionych jaj. Przetestowali w nim jaja pod kątem ewentualnej obecności białka w jakiejkolwiek formie oraz ubocznych, potencjalnie szkodliwych skutków modyfikacji.

Testy nie wskazały na jakiekolwiek ślady zagrożenia. W badaniu naukowcy wykorzystali m.in. związane z alergią przeciwciała oddziałujące ze wspomnianym białkiem. Zanotowany w teście brak reakcji wskazuje, że jajka nie zawierają żadnych powiązanych z OVM alergenów.

„Jaja składane przez kury o homozygotycznej eliminacji OVM nie wykazywały żadnych widocznych nieprawidłowości” – mówi prof. Ryo Ezaki z Uniwersytetu w Hiroszimie.

„Wyniki te wskazują na znaczenie ocen bezpieczeństwa i ujawniają, że jaja składane przez kury z usuniętym OVM rozwiązują problem alergii w żywności i szczepionkach” – dodaje.

Badania bezpieczeństwa jaj będą jednak trwały. To konieczne m.in. dlatego, że niektóre osoby są uczulone nawet na najmniejsze ilości wspomnianego białka.

Potrzebne będą także testy kliniczne, czyli z udziałem ludzi, a także analiza fizycznych właściwości jaj istotnych z punktu widzenia kulinarnych zastosowań.

„Będziemy kontynuować badania, mając na uwadze praktyczne zastosowania jaj o zmniejszonej alergenności” – mówi prof. Ezaki.

Jak badania naukowe zmieniają nasz świat

.Profesor nauk technicznych, wiceprzewodniczący Europejskiej Rady ds. Badań Naukowych (ERC), Andrzej JAJSZCZYK, na łamach „Wszystko co Najważniejsze” twierdzi, że: „Trudno jest przecenić rolę badań naukowych w tym, co osiągnęła nasza cywilizacja. Wyniki pracy naukowców spowodowały, że żyjemy dziś znacznie dłużej niż jeszcze sto lat temu, głód stał się udziałem wyłącznie osób mieszkających w krajach upadłych i nękanych wojnami, podróże po całym świecie są już dostępne prawie dla każdego, przynajmniej w krajach bogatszych, a tania łączność zmieniła życie miliardów ludzi, nawet w najbiedniejszych zakątkach naszego globu. Dzięki badaniom naukowym nie tylko wiemy, jak żyli nasi przodkowie tysiące lat temu, ale także, jak funkcjonują rynki i co wpływa na nasze zbiorowe działania. Nauka służy także zaspokajaniu naszej zwykłej, ludzkiej ciekawości, przy okazji pozwalając odkrywać rzeczy, które dają szanse na zmianę naszego życia na lepsze. Co prawda nie zawsze chcemy czy umiemy skorzystać z tego, co nam podpowiada nauka, ale w krajach, które to potrafią, żyje się na ogół znacznie lepiej niż tam, gdzie badania naukowe się lekceważy”.

„Niestety, coś, co wielu nazywa postępem, ma też swoje ciemne strony. I jakkolwiek wyniki badań naukowych bywają używane także w złej wierze bądź ich niewłaściwe czy po prostu nierozumne zastosowanie prowadzi do opłakanych skutków, to nikt przy zdrowych zmysłach nie kwestionuje konieczności dalszego prowadzenia badań, chociażby po to, by walczyć ze wspomnianymi skutkami” – pisze prof. Andrzej JAJSZCZYK w tekście „Badania naukowe zmieniają nasz świat„.

PAP/Marek Matacz/WszystkocoNajważniejsze/eg

Materiał chroniony prawem autorskim. Dalsze rozpowszechnianie wyłącznie za zgodą wydawcy. 23 maja 2023