Dlaczego umieramy? Czym są przewlekłe choroby zapalne?

Najważniejszą przyczyną zgonów na świecie są przewlekle choroby zapalne, takie jak schorzenia układu krążenia, cukrzyca oraz nowotwory – twierdzi Główny Inspektor Sanitarny dr Paweł Grzesiowski. Zaznacza, że infekcje mogą te choroby jeszcze bardziej nasilać.
Przewlekle choroby zapalne
.Przewlekle choroby zapalne to nie tylko reumatoidalne zapalenie stawów, nieswoiste zapalenie jelit oraz astma i przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP). Zaliczą się do nich także choroby sercowo-naczyniowe, nowotwory oraz cukrzyca, przewlekła choroba nerek i otyłość. Schorzeniom tym również towarzyszą przewlekle stany zapalne.
– Już teraz na świecie trzy osoby na pięć umierają z powodu przewlekłych chorób zapalnych, takich jak miażdżyca naczyń, udar mózgu, przewlekle choroby układu oddechowego (POChP i astma), choroby serca, nowotwory oraz otyłość i cukrzyca – ostrzegał podczas ogólnopolskiej konferencji „Polka w Europie” Główny Inspektor Sanitarny dr Paweł Grzesiowski.
Jego zdaniem częstość występowania chorób związanych z przewlekłym stanem zapalnym będzie stale wzrastać. W znacznym stopniu jest to związane trybem życia, jaki prowadzi większość osób, głównie z niewłaściwa dietą i zbyt małym wysiłkiem fizycznym, jak też narastającą otyłością i starzeniem się społeczeństw.
– Dieta bogata w tłuszcze nasycone, tłuszcze trans lub rafinowany cukier, wiąże się z większą produkcją cząsteczek prozapalnych, szczególnie u osób z cukrzycą oraz otyłością – przekonywał Główny Inspektor Sanitarny. Wyjaśnił, że otyłość to nie tylko nagromadzenie nadmiernej tkanki tłuszczowe. – Tkanka tłuszczowa jest narządem endokrynnym, wydzielającym wiele adipokin oraz innych mediatorów stanu zapalnego. Niektóre doniesienia pokazują, że wskaźnik masy ciała danej osoby jest proporcjonalny do ilości wydzielanych cytokin prozapalnych, co dobrze charakteryzuje tzw. zespół metaboliczny.
Również organizmy ludzi w starszym wieku wydzielają więcej cząsteczek prozapalnych. – Związany z wiekiem wzrost cząsteczek zapalnych może być spowodowany dysfunkcją mitochondriów lub akumulacją wolnych rodników oraz wzrostem trzewnej tkanki tłuszczowej – dodał dr Grzesiowski.
Nowotworom, które częściej występują w starszym wieku, sprzyja zapalenie na niskim poziomie, ale występujące przewlekle. Dotyczy to najbardziej takich schorzeń nowotworowych jak rak nerki, prostaty, jajników, wątroby, trzustki, jelita grubego, płuc oraz międzybłoniaka.
Propagowanie zdrowego stylu życia
.Zdaniem specjalisty konieczne jest propagowanie zdrowego stylu życia, chroniącego przed przewlekłymi chorobami zapalnymi, a jednocześnie sprzyjającego długowieczności. Przede wszystkim konieczna jest zmiana dieta i zwiększenie wysiłku fizycznego. Warto się też szczepić przeciwko różnego typu chorobom zakaźnym, na które dostępne są szczepionki, często refundowane z budżetu państwa.
– Choroby infekcyjne mogą zaostrzać i nasilać nieswoiste reakcje zapalne oraz pogarszać przebieg schorzeń nieinfekcyjnych – zaznaczył Główny Inspektor Sanitarny. Dotyczy to szczególnie choroby wieńcowej i udaru mózgu, którym sprzyjają Covid-19 oraz grypa.
Niektóre zakażenia mogą powodować wielorakie niekorzystne zmiany w organizmie. Przykładem jest Covid-19, powodujący odległe powikłania. Są to uszkodzenia mózgu podobne do tych jakie wywołuje choroba Alzheimera. A także uszkodzenie słuchu, wzroku i węchu, pogorszenie odporności (na skutek uszkodzenie limfocytów T) oraz aktywację cukrzycy i choroby zakrzepowo-zatorowej.
Dieta i zdrowie
.Dyplomowany coach zdrowia, Agnieszka MIELCZAREK, na łamach „Wszystko co Najważniejsze” twierdzi, że: „Naukowcy z całego świata analizują dietę najdłużej żyjących społeczności na świecie. Francuzi, kiedyś Kreteńczycy czy Japończycy zamieszkujący wyspę Okinawa żyli i żyją w dobrej formie ponad 100 lat. Gdyby poszukać wspólnego mianownika ich diety, to na pewno znajdą się w niej świeże warzywa, niewielkie ilości mięsa, tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek), resweratrol pochodzący głównie z czerwonego wina (z białego również, tylko w mniejszej ilości), kiszonki (u mieszkańców Okinawy), jedzenie małych porcji, wstawanie od posiłku z lekkim niedosytem. O tym, jak ekonomia wpływa na nasze zdrowie, przekonali się Kreteńczycy. Kiedy wyspa była odcięta od częstych dostaw mięsa z kontynentu – jej mieszańcy bili rekordy długowieczności. Niestety wraz z otwarciem wyspy na świat i rosnącą zamożnością Kreteńczyków na talerze trafiło tanie i powszechnie dostępne mięso, zdecydowanie pogarszając fantastyczne statystyki długowieczności”.
„Walka ze starzeniem organizmu za pomocą diety jest nie tylko możliwa, ale skuteczna i tak naprawdę jedyna, co postaram się udowodnić w kolejnych rozdziałach mojej książki. Często w tym kontekście używamy określenia „walka z czasem”. Nic dziwnego, że przywołuje ono militarne skojarzenia. Organizm jest polem bitewnym, na którym co dzień walczą ze sobą armie wolnych rodników tlenowych (zwanych utleniaczami lub oksydantami) i antyoksydantów (przeciwutleniaczy)”.
„Aby nie dopuścić do tego, by rodniki dokonały w nim spustoszenia, musimy wzmocnić naszą naturalną, wewnętrzną broń, którą jest system odpornościowy. Pomaga on powstrzymać działanie szkodliwych czynników i zmobilizować organizm do szybkiej regeneracji komórek” – pisze Agnieszka MIELCZAREK w tekście „W poszukiwaniu energii życia„.
LINK DO TEKSTU: https://wszystkoconajwazniejsze.pl/agnieszka-mielczarek-w-poszukiwaniu-energii-zycia/
PAP/ Zbigniew Wojtasiński/ LW


