Indianie urządzali letnie festyny już kilka tysięcy lat temu. Zaskakujące odkrycie w Brazylii

Najnowsze badanie wskazuje, że jedna ze społeczności zamieszkujących Brazylię w okresie przedkolonialnym gromadziła się latem, aby zbiorowo ucztować na złowionych w okresie dużych migracji rybach oraz pić wspólnie napoje alkoholowe. Międzynarodowy zespół naukowców po przeanalizowaniu fragmentów ceramiki, jakie zostały odkryte w okolicy laguny Patos i które pochodzą z okresu sprzed 2300 do 1200 lat, doszedł do wniosku, że jeden z ludów tubylczych Amazonii już kilka tysięcy lat temu organizował swoje własne festyny.
Festyny starożytnych Indian z Brazylii
.Brzegi laguny Patos charakteryzują się obecnością licznych kopców ziemnych znanych jako „cerritos”, co oznacza po hiszpańsku „małe wzgórza”. Zostały one postawione przez rdzenne ludy zamieszkujące w okresie przedkolonialnym region Pampean, na który składa się południowa Brazylia, Urugwaj, północna Argentyna i wschodni skrawek Paragwaju. Ich autorami byli dokładnie przodkowie indiańskich społeczności Charrua i Minuano. To właśnie w obszarze tych kopców naukowcy zidentyfikowali jedne z najwcześniejszych dowodów na produkcję napojów alkoholowych w Ameryce Południowej.
Zaawansowane analizy ujawniły ślady napojów prawdopodobnie wytwarzanych z korzeni roślin, kukurydzy cukrowej i palmy. Inne fragmenty ceramiki zawierały dowody na to, iż w kopcach tych poddawano obróbce termicznej ryby. W przekonaniu archeologów to odkrycie wzmacnia przekonanie, że przedstawiciele tubylczych ludów gromadzili się wokół tych kopców – które miały symboliczne znaczenie jako miejsca pochówków, znaki terytorialne i pomniki – aby świętować i biesiadować przy okazji sezonowych migracji ryb, kiedy obficie można było korzystać z tego morskie pokarmu.
Wydarzenie łączące rozproszone społeczności
.Wcześniejsze analizy izotopowe jakie zostały przeprowadzone na starożytnych szczątkach ludzkich z tego obszaru wykazały, że mieszkańcy laguny Patos mieli zróżnicowaną dietę, co sugeruje, że przybyli oni na te ziemie z różnych części Ameryki Południowej. Dr Marjolein Admiraal, główna autorka badania, podkreśliła, że sezonowe zgromadzenia wokół wałów ziemnych były ważnymi wydarzeniami kulturowymi.
Łączyły one rozproszone społeczności indiańskie, które razem korzystały z obfitych zasobów rybnych jakie były do pozyskania w czasie migracji takich gatunków ryb jak micropogonias furnieri. Jak zauważają badacze, złowienie, a następnie przygotowanie takich ryb w dużej ilości wymagało wspólnej pracy zbiorowej.
„Podobne praktyki związane z sezonową obfitością wędrownych gatunków ryb obserwujemy na całym świece” – stwierdziła dr Marjolein Admiraal. Ekspert stwierdziła również, że takie festyny były świetną okazją do działań społecznych, takich jak chociażby zawieranie małżeństw, i miały one ogromne znaczenie kulturowe.
.„Dzięki szczegółowej analizie chemicznej udało nam się określić, jakie produkty znajdowały się w naczyniach ceramicznych z Cerritos oraz jak były one przygotowywane. Najpierw je podgrzewano, następnie przechowywano, a potem poddawano procesowi fermentacji. Odkrycie to przybliża nas o jeden krok bliżej do zrozumienia kulinarnej roli różnych produktów spożywczych w dawnych społeczeństwach” – dodała prof. Oliver Craig z Wydziału Bioarcheologii na Uniwersytecie w Yorku.
Oprac. MJ