Poranna kawa wydłuża życie i wzmacnia zdrowie [Microbial Cell]

Kofeina aktywuje kluczowy mechanizm komórkowy AMPK, który pomaga komórkom radzić sobie z brakiem energii i stresem. To odkrycie może tłumaczyć, dlaczego picie kawy wiąże się z lepszym zdrowiem i dłuższym życiem.
Poranna kawa wydłuża życie
.Jak ustalili naukowcy z Queen Mary University of London, kofeina – najpopularniejszy związek neuroaktywny na świecie – może robić znacznie więcej niż tylko poprawiać koncentrację; może spowalniać procesy starzenia się komórek. Badanie, które doprowadziło ich do takiego wniosku, przeprowadzili na drożdżach rozszczepialnych (fission yeast) – jednokomórkowym organizmie, który bardzo dobrze odwzorowuje podstawowe procesy zachodzące w ludzkich komórkach. Ich wyniki opisali w czasopiśmie „Microbial Cell”.
Kilka lat wcześniej ten sam zespół naukowców odkrył, że kofeina może wpływać na długość życia komórek poprzez oddziaływanie na regulator wzrostu TOR. To biologiczny przełącznik, który mówi komórkom, kiedy rosnąć, w zależności od dostępności składników odżywczych i energii. Jest to mechanizm obecny w organizmach od ponad 500 milionów lat. W swoim najnowszym badaniu doszli jednak do zaskakującego wniosku – kofeina nie działa bezpośrednio na TOR. Zamiast tego aktywuje AMPK, czyli enzym pełniący rolę wewnętrznego miernika paliwa, który jest ewolucyjnie zachowany u drożdży i ludzi.
Kofeina zmniejsza stres i jest korzystna dla zdrowia
.„Kiedy komórkom brakuje energii, AMPK przełącza je, wymuszając przestawienie się na tryb oszczędzania i naprawy, aby pomóc im przetrwać – wyjaśnił główny autor badania dr Charalampos (Babis) Rallis. – A jak pokazały nasze wyniki, kofeina pomaga włączać ten przełącznik”. Co ciekawe, AMPK jest także celem działania metforminy – popularnego leku na cukrzycę, który od jakiegoś czasu jest badany pod kątem potencjalnego wydłużania życia u ludzi.
Dzięki badaniom na drożdżach naukowcy wykazali, że aktywacja AMPK przez kofeinę wpływa na sposób, w jaki komórki rosną, naprawiają DNA i reagują na stres, a więc na procesy ściśle związane ze starzeniem się i chorobami. „Te odkrycia pomagają wyjaśnić, dlaczego kofeina może być korzystna dla zdrowia i długowieczności. Otwierają też ekscytujące możliwości przyszłych badań nad tym, jak możemy wywoływać te efekty bardziej bezpośrednio: za pomocą diety, stylu życia lub nowych leków” – podsumowali autorzy publikacji.
Dieta i zdrowie
.Dyplomowany coach zdrowia, Agnieszka MIELCZAREK, na łamach „Wszystko co Najważniejsze” twierdzi, że: „Naukowcy z całego świata analizują dietę najdłużej żyjących społeczności na świecie. Francuzi, kiedyś Kreteńczycy czy Japończycy zamieszkujący wyspę Okinawa żyli i żyją w dobrej formie ponad 100 lat. Gdyby poszukać wspólnego mianownika ich diety, to na pewno znajdą się w niej świeże warzywa, niewielkie ilości mięsa, tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek), resweratrol pochodzący głównie z czerwonego wina (z białego również, tylko w mniejszej ilości), kiszonki (u mieszkańców Okinawy), jedzenie małych porcji, wstawanie od posiłku z lekkim niedosytem.
O tym, jak ekonomia wpływa na nasze zdrowie, przekonali się Kreteńczycy. Kiedy wyspa była odcięta od częstych dostaw mięsa z kontynentu – jej mieszańcy bili rekordy długowieczności. Niestety wraz z otwarciem wyspy na świat i rosnącą zamożnością Kreteńczyków na talerze trafiło tanie i powszechnie dostępne mięso, zdecydowanie pogarszając fantastyczne statystyki długowieczności”.
.„Walka ze starzeniem organizmu za pomocą diety jest nie tylko możliwa, ale skuteczna i tak naprawdę jedyna, co postaram się udowodnić w kolejnych rozdziałach mojej książki. Często w tym kontekście używamy określenia „walka z czasem”. Nic dziwnego, że przywołuje ono militarne skojarzenia. Organizm jest polem bitewnym, na którym co dzień walczą ze sobą armie wolnych rodników tlenowych (zwanych utleniaczami lub oksydantami) i antyoksydantów (przeciwutleniaczy). Aby nie dopuścić do tego, by rodniki dokonały w nim spustoszenia, musimy wzmocnić naszą naturalną, wewnętrzną broń, którą jest system odpornościowy. Pomaga on powstrzymać działanie szkodliwych czynników i zmobilizować organizm do szybkiej regeneracji komórek” – pisze Agnieszka MIELCZAREK w tekście „W poszukiwaniu energii życia„.
LINK DO TEKSTU: https://wszystkoconajwazniejsze.pl/agnieszka-mielczarek-w-poszukiwaniu-energii-zycia/
PAP/Katarzyna Czechowicz/MJ