Więcej dzieci na świecie otyłych niż niedożywionych [UNICEF]

Fundusz Narodów Zjednoczonych na rzecz Dzieci UNICEF poinformował w najnowszym raporcie, że w tym roku po raz pierwszy otyłość dotyka większej liczby dzieci i młodzieży niż niedożywienie. W dokumencie podkreślono, że problem dotyczy ok. 188 mln dzieci i młodzieży szkolnej na całym świecie.
Więcej dzieci na świecie otyłych niż niedożywionych
.Według ONZ-owskiej agendy największy na świecie wskaźnik otyłości wśród osób w wieku 5–19 lat dotyka wyspiarskie kraje Oceanu Spokojnego: w Niue wynosi on 38 procent, na Wyspach Cooka – 37 proc., a na Nauru – 33 procent. W raporcie podkreślono, że od 2000 roku odsetek ten podwoił się i w dużej mierze jest efektem zmiany nawyków żywieniowych polegającej na odejściu od tradycyjnej diety na rzecz taniej, wysokoenergetycznej, importowanej żywności.
Na podstawie danych z ponad 190 krajów autorzy raportu ocenili, że w tym samym okresie odsetek młodych ludzi w tym samym przedziale wiekowym cierpiących na niedowagę spadł z niemal 13 do 9,2 procent, podczas gdy wskaźnik otyłości wzrósł z 3 do 9,4 procent i wszędzie na świecie, poza Afryką Subsaharyjską i Azją Południową, przewyższa on odsetek dzieci i młodzieży z niedowagą.
Podczas prezentacji dokumentu dyrektor generalna UNICEF-u Catherine Russell podkreśliła, że wysoki odsetek młodych ludzi cierpiących na otyłość jest też w wielu krajach o wysokich dochodach: w Chile wynosi 27 procent, a w Stanach Zjednoczonych i Zjednoczonych Emiratach Arabskich – 21 procent.
Otyłość – coraz szybciej rosnący poważny problem zdrowotny
.„Kiedy mówimy o nieprawidłowym odżywianiu, nie mówimy już tylko o dzieciach z niedowagą. Otyłość jest rosnącym problemem, który może mieć wpływ na zdrowie i rozwój dzieci. Żywność wysoko przetworzona coraz częściej zastępuje owoce, warzywa i białko, podczas gdy prawidłowe odżywianie ma kluczowy wpływ na wzrost, rozwój poznawczy i zdrowie psychiczne najmłodszych” – podkreśliła Russell.
Zastrzegła zarazem, że niedożywienie, które wpływa na zaburzenie przyrostu masy ciała i zahamowanie rozwoju, pozostaje poważnym problemem wśród dzieci poniżej 5. roku życia w większości krajów o niskim i średnim dochodzie, to występowanie nadwagi i otyłości rośnie wśród dzieci w wieku szkolnym i nastolatków. Według najnowszych danych jedno na pięcioro dzieci w wieku 5–19 lat, czyli 391 mln, ma nadwagę, a duża część z nich zmaga się z otyłością.
Diagnozuje się ją, kiedy masa ciała dziecka jest znacznie wyższa niż ta, która jest przypisana jako zdrowa dla danego wieku, płci i wzrostu. Otyłość jest poważną formą nadwagi i prowadzi do wyższego ryzyka rozwoju insulinooporności i wysokiego ciśnienia krwi, a także zagrażających życiu chorób w późniejszym życiu, w tym cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia i niektórych nowotworów.
W poszukiwaniu energii życia
.Natura dała nam świat roślin, by wzmacniać nasz system obronny. Zawarte w nich związki chemiczne neutralizują wolne rodniki, dzięki czemu nasza skóra nabiera blasku i elastyczności, włosy zagęszczają się i pięknie błyszczą, a my czujemy się w dobrej formie. Te zmiany zachodzą w całym organizmie: jelita i wyściełający je nabłonek się regenerują, tak jak i wątroba, która na skutek zielonej diety zaczyna szybciej eliminować potencjalne toksyny. Krew już po 20 dniach zmienia swoje medyczne parametry. Regeneracja dotyczy całego organizmu, ale na skórze, naszym największym organie, zmiany te są najbardziej widoczne – pisze Agnieszka MIELCZAREK, dyplomowany coach zdrowia, autorka książki „5 lat młodsza w 5 tygodni” oraz „Detoks dla opornych” (Wyd.Edipresse Książki).
Pierwsze efekty zmiany diety zawsze najpierw widać na skórze i na poziomie energetycznym. Zaczynamy dostrzegać przypływ sił, odczuwać równowagę w emocjach i myślimy w sposób, który jest dla nas dobry. To są najczęstsze opinie, które słyszę od klientów, którzy pracują ze mną nad swoją dietą. Rezultaty nowego sposobu odżywiania są także widoczne dla otoczenia, gdyż zwyczajnie lepiej wyglądamy. Oczy błyszczą, zregenerowana skóra ma mniej zmarszczek i przebarwień. Czujemy się po prostu dobrze, zauważamy u siebie zmiany, o których wcześniej nawet nie marzyliśmy. Kiedyś rośliny były podstawą diety człowieka, zmieniła to jednak rewolucja przemysłowa i rozwój cywilizacji. Lekarze na całym świecie apelują dziś o powrót do diety, której podstawą są warzywa i owoce. Taka dieta to nie tylko gwarancja pięknego wyglądu, ale najskuteczniejsza prewencja chorób cywilizacyjnych: metabolicznych, układu krążenia, otyłości czy nowotworów.
Cały tekst dostępny na łamach „Wszystko co Najważniejsze” [LINK]
PAP/M