
Janusz WOJCIECHOWSKI
Bezpieczeństwo żywnościowe jednym z fundamentów Europy
Nauka wyciągnięta z pandemii i z rosyjskiej agresji na Ukrainę sprawiła, że bezpieczeństwo żywnościowe zaczyna być postrzegane jako jeden z fundamentów porządku europejskiego i globalnego na równi z bezpieczeństwem obronnym i energetycznym.

Jan ROKITA
Zielone przeobrażenie polskiej prowincji
Najważniejszy współczesny wymiar zapóźnienia cywilizacyjnego i niższej jakości życia prowincji wynika z brudu i skażenia przestrzeni publicznej, które sprawiają, że owa przestrzeń na polskiej prowincji bardziej przypomina Sycylię niźli cywilizowaną wieś niemiecką. A także z absolutnej dominacji zatrutej chemicznie produkcji rolnej.

Justyna ZWOLIŃSKA
"Rolnictwo to nie przemysł, ziemia to nie fabryka, a zwierzęta to nie maszyny"
Rolnictwo emituje do atmosfery 10 proc. gazów cieplarnianych, z których ponad 70 proc. pochodzi z przemysłowego chowu zwierząt. Jak podaje raport IPES Food z 2019 r., cały łańcuch żywnościowy – od producenta do konsumenta – odpowiada za 30 proc. tych emisji. Rolnictwo jest jedną z najważniejszych przyczyn globalnego ocieplenia.

Niklas KÄMPARGÅRD
Żyć w zgodzie z naturą
Smaczne i zdrowe jedzenie na co dzień to luksus, a zarazem coś, co sprawia, że czujemy się dobrze. Jeśli sami wyhodujemy żywność, nie tylko będzie to dla nas satysfakcjonujące, ale przy okazji zrozumiemy, co może dać nam ziemia.

Marcel KUNTZ
Dziesięć kłamstw na temat GMO
Post-prawda eksploduje w ciągu ostatnich 20 lat w dziedzinie nauki i technologii. Ileż kłamstw i przekłamań, ileż manipulacji narosło wokół kwestii roślin genetycznie modyfikowanych! Post-prawda coraz częściej dotyka dziedzin ścisłych, na przykład biologii (biotechnologie takie jak GMO, ale również szczepionki), chemii (pestycydy są klasycznym już straszakiem sprzedawców strachu) oraz fizyki (zwłaszcza w dziedzinie energii).