Bjørn LOMBORG: Pora na drugą Zieloną Rewolucję
Bjørn LOMBORG

Bjørn LOMBORG

Pora na drugą Zieloną Rewolucję

Badacze z ośrodka Konsensus Kopenhaski piszą o szansie uzyskania dużych zwrotów z inwestycji w rozwój rolnictwa w najbiedniejszych krajach.

Janusz WOJCIECHOWSKI: Bezpieczeństwo żywnościowe jednym z fundamentów Europy
Janusz WOJCIECHOWSKI

Janusz WOJCIECHOWSKI

Bezpieczeństwo żywnościowe jednym z fundamentów Europy

Nauka wyciągnięta z pandemii i z rosyjskiej agresji na Ukrainę sprawiła, że bezpieczeństwo żywnościowe zaczyna być postrzegane jako jeden z fundamentów porządku europejskiego i globalnego na równi z bezpieczeństwem obronnym i energetycznym.

Piotr ARAK: Wisi nad nami katastrofa humanitarna
Piotr ARAK

Piotr ARAK

Wisi nad nami katastrofa humanitarna

Bardzo możliwe, że dojdzie do sytuacji, kiedy w porcie w Odessie zboże będzie gniło a w Afryce ludzie będą umierać z głodu – twierdzi Piotr ARAK w rozmowie z Mateuszem M. KRAWCZYKIEM

Popołudniowe Espresso: Sto dni Ukrainy
Popołudniowe Espresso

Popołudniowe Espresso

Sto dni Ukrainy

Rada UE podjęła w piątek decyzję o wprowadzeniu szóstego pakietu sankcji gospodarczych i indywidualnych wymierzonych w Rosję za jej inwazję na Ukrainę, jak i w Białoruś za pomoc udzielaną Moskwie.

Jean-Paul OURY: Nutri-Score. Polski stół cenzurowany przez Brukselę?
Jean-Paul OURY

Jean-Paul OURY

Nutri-Score.
Polski stół cenzurowany przez Brukselę?

Jeżeli Bruksela przyjmie system Nutri-Score, wówczas produkty sztandarowe dla polskiej tradycji kulinarnej, jak na przykład kabanosy, kiełbaski śląskie, ptasie mleczko czy sławne oscypki z Zakopanego dostaną najniższą ocenę: E na czerwonym tle. To groźne dla polskiej kuchni i polskich producentów.

Mateusz KRAWCZYK: Światowy kryzys zdrowia dopiero przed nami
Mateusz M. KRAWCZYK

Mateusz M. KRAWCZYK

Światowy kryzys zdrowia dopiero przed nami

Od 31 grudnia zgłoszono ponad 20 613 przypadków zarażenia koronawirusem z Wuhan, w tym 427 przypadków śmiertelnych. Objawami są ból gardła, bóle głowy, gorączka, a także problemy z oddychaniem przypominające zapalenie płuc.

Marcel KUNTZ: Dziesięć kłamstw na temat GMO
Marcel KUNTZ

Marcel KUNTZ

Dziesięć kłamstw na temat GMO

Post-prawda eksploduje w ciągu ostatnich 20 lat w dziedzinie nauki i technologii. Ileż kłamstw i przekłamań, ileż manipulacji narosło wokół kwestii roślin genetycznie modyfikowanych! Post-prawda coraz częściej dotyka dziedzin ścisłych, na przykład biologii (biotechnologie takie jak GMO, ale również szczepionki), chemii (pestycydy są klasycznym już straszakiem sprzedawców strachu) oraz fizyki (zwłaszcza w dziedzinie energii).

Jan KUROŃ: Kupuj lokalnie, gotuj globalnie
Jan KUROŃ

Jan KUROŃ

Kupuj lokalnie, gotuj globalnie

Kiedyś lokalność była oczywista. Bez samolotów, szybkich samochodów i technologii chłodzenia jedliśmy właściwie wyłącznie produkty z najbliższego otoczenia. Wtedy lokalność była wymuszona, teraz jest wyborem. Pozwala sięgać po polskie produkty, którymi powinniśmy się chwalić jak mało kto.

Jan KUROŃ: Kulinarna ekonomia - teraz! Skończmy z marnowaniem żywności
Jan KUROŃ

Jan KUROŃ

Kulinarna ekonomia - teraz!
Skończmy z marnowaniem żywności

W kilku polskich miastach powstał ciekawy pomysł. Społeczne lodówki lub miejsca, gdzie mieszkańcy zostawić mogą żywność dla potrzebujących. Genialne w swojej prostocie, jedzenie się nie zmarnuje, a gorzej sytuowani będą mogli skorzystać.

Agnieszka MIELCZAREK: Detoks dla opornych
Agnieszka MIELCZAREK

Agnieszka MIELCZAREK

Detoks dla opornych

Między 400 a 600 różnych substancji chemicznych w ciele mieszkańca kraju wysokorozwiniętego identyfikują naukowcy. Substancje te pochodzą m.in. z żywności, wdychanego powietrza, używek, chemii użytkowej, farmaceutyków. Czy możemy spróbować się ich pozbyć z naszych organizmów? W jaki sposób?

Jean ZIEGLER: Geopolityka głodu
Jean ZIEGLER

Jean ZIEGLER

Geopolityka głodu

Co 5 sekund z głodu umiera dziecko poniżej dziesiątego roku życia. Na planecie, która obfituje w zasoby… Światowe rolnictwo na obecnym etapie rozwoju mogłoby zapewnić żywność 12 mld ludzi, czyli liczbie dwukrotnie większej niż obecna populacja. Nie chodzi tu więc o jakieś tragiczne przeznaczenie. Każde dziecko, które umiera z głodu, jest ofiarą mordu.