Zdjęcie okładkowe wpisu Anna BEDNARSKA: Wrocław - miasto smart food

Wrocław - miasto smart food

We Wrocławiu moda na smart food zyskuje na popularności, szczególnie w innowacyjnym środowisku Wrocławskiego Parku Technologicznego (WPT). To miejsce, w którym wiele firm i startupów działa na styku nauki i technologii żywności, co przyczynia się do rozwoju nowoczesnych rozwiązań w tej dziedzinie. WPT jest jednym z najważniejszych ośrodków wspierających innowacje w Polsce, oferując specjalistyczną przestrzeń, infrastrukturę i wsparcie niezbędne do prowadzenia badań i rozwoju technologii związanych z żywnością.

Bjørn LOMBORG: Pora na drugą Zieloną Rewolucję

Pora na drugą Zieloną Rewolucję

Badacze z ośrodka Konsensus Kopenhaski piszą o szansie uzyskania dużych zwrotów z inwestycji w rozwój rolnictwa w najbiedniejszych krajach.

Piotr ARAK: Wisi nad nami katastrofa humanitarna

Wisi nad nami katastrofa humanitarna

Bardzo możliwe, że dojdzie do sytuacji, kiedy w porcie w Odessie zboże będzie gniło a w Afryce ludzie będą umierać z głodu – twierdzi Piotr ARAK w roz...

Popołudniowe Espresso: Sto dni Ukrainy

Sto dni Ukrainy

Rada UE podjęła w piątek decyzję o wprowadzeniu szóstego pakietu sankcji gospodarczych i indywidualnych wymierzonych w Rosję za jej inwazję na Ukrainę...

Agnieszka MIELCZAREK: Detoks dla opornych

Detoks dla opornych

Między 400 a 600 różnych substancji chemicznych w ciele mieszkańca kraju wysokorozwiniętego identyfikują naukowcy. Substancje te pochodzą m.in.

Jean ZIEGLER: Geopolityka głodu

Geopolityka głodu

Co 5 sekund z głodu umiera dziecko poniżej dziesiątego roku życia.