.Swój klucz do szczęścia Duńczycy znaleźli w zjawisku nazywanym hygge. Dziś ten duński termin robi na świecie zawrotną karierę. Z opowieści o relaksie, piciu wina z przyjaciółmi, pogaduszkach przy zapalonych świecach Duńczycy zrobili swoją markę eksportową. Lecz nie tylko Duńczycy umieją celebrować chwilę, cieszyć się drobiazgami czy prowadzić nieśpieszne rozmowy. Wszak Włosi mają swoje słodkie nicnierobienie, czyli dolce far niente, Japończycy ikigai — siłę napędową szczęśliwego życia, a Szwedzi stawiają na lagom, co oznacza poszukiwanie właściwych proporcji, równowagi i prostoty. W gruncie rzeczy wszystkim ludziom niezależnie od kultury i kraju, z którego pochodzą, zależy na tym samym: by żyć mądrze i szczęśliwie. Sztuka owocnego i satysfakcjonującego życia, która — jak się wydaje — dość długo pozostawała w cieniu robienia karier i interesów, teraz nabiera znaczenia. Zmęczeni gonitwą za sukcesem i skutecznością działania coraz częściej poszukujemy sposobów na poprawę jakości życia i kształtowanie go według zasad, które się obrało, i wartości, którym chce się być wiernym. O co warto zabiegać najbardziej? Postępowanie wasze niech będzie wolne od chciwości na pieniądze: zadowalajcie się tym, co macie — czytamy w Liście do Hebrajczyków (13:5). Goniąc za pieniędzmi, wątpliwymi i zawodnymi sposobami na życie, zaniedbując wartości duchowe, będziemy na pewno mniej szczęśliwi. Duchowość zaś jest niezbędnym warunkiem zrozumienia rzeczywistości, głębszego jej doświadczania i stawania się lepszym i szczęśliwszym człowiekiem.  Kolejną ważną regułą dla sztuki życia jest Arystotelesowska zasada złotego środka. Dyktuje ona umiar w dążeniach i zaspokajaniu potrzeb we wszystkim, co się robi. To sztuka niepopadania w skrajności i sposób na znalezienie harmonii i życiowej równowagi. Dziś nie straciła ona na aktualności, a jedynie środki jej realizacji zmieniły się wraz z rozwojem wiedzy i technologii.  

Sztuka życia jest działaniem, a nie planem.

Inni filozofowie, Epikur czy Seneka, głosili, że szczęście człowieka nie zależy od czynników zewnętrznych, a Tales z Miletu szczęście upatrywał w dobrym zdrowiu. Dziś naukowcy z całego świata analizują styl życia najdłużej żyjących społeczności na świecie. Francuzi, Kreteńczycy czy Japończycy z wyspy Okinawy żyli i żyją w dobrej formie ponad 100 lat. Dzięki świeżym warzywom, oliwie z oliwek, kiszonkom, jedzeniu małych porcji utrzymują dobre samopoczucie, sprawność i radość życia. Natura, gdy zaczynamy ją szanować i pielęgnować, przynosi największe dary: zdrowie, młodość, energię życiową, dobrą kondycję fizyczną. Przy czym nie od razu trzeba rzucać miasto i wyprowadzać się na Okinawę czy uciekać choćby w Bieszczady. Możemy żyć w zgodzie z naturą w naszym M4, czerpiąc z darów przyrody, hodując na własnym parapecie zioła czy jadalne kwiaty, którymi potem udekorujemy kolację.

Sztuka życia jest działaniem, a nie planem. To także umiejętne obserwowanie zmian, tego wszystkiego, co nam się na co dzień przydarza, czego świadkami jesteśmy i czego doświadczamy. Nie chodzi o to, by mieć gotową koncepcję na życie, ale by je praktykować, żyć tu i teraz, czerpać radość z każdej chwili. W Art de vie, projekcie, do którego Państwa serdecznie zapraszam, pokazujemy sztukę życia jako wybór wartości i sposobów ich realizowania tak, by czyniły nas szczęśliwszymi, a nasze życie spełnionym. Myślenie o jasnych stronach życia oraz okazywanie wdzięczności za dobro, piękno i miłość z pewnością zwiększają nasze poczucie dobrostanu, zadowolenia, radości i szczęścia.

Katarzyna Domańska

Katarzyna DOMAŃSKA

Monika KOTLAREK: Jak być szczęśliwym? Albo o tym, czego żałowalibyśmy najbardziej
Monika KOTLAREK

Monika KOTLAREK

Jak być szczęśliwym?
Albo o tym, czego żałowalibyśmy najbardziej

Niekoniecznie musimy uczyć się tylko i wyłącznie na własnych błędach. Czasem warto spojrzeć na obcych, rodzinę, przyjaciół. Uczyć się obserwować ich i wyciągać odpowiednie wnioski. I mimo że ostateczny krok należy do nas, to czy nie warto jednak uczyć się od mistrzów i pozwolić sobie od czasu do czasu na to, aby być otwartym na świat i doświadczenia uczniem?

Teo VAFIDIS: Kuchnia smaku. Seres. Tu wszystko się zaczęło
Teo VAFIDIS

Teo VAFIDIS

Kuchnia smaku.
Seres. Tu wszystko się zaczęło

Historia gastronomii sięga zamierzchłych czasów. Tymi, którzy odkryli techniki kulinarne, rozwinęli je i wzbogacili, byli Grecy. Dla nich jedzenie to nie tylko zaspokojenie głodu, to także sposób życia, zdrowie, długowieczność, rozrywka, dobre relacje, przyjemność zmysłowa.

Agnieszka MIELCZAREK: Detoks dla opornych
Agnieszka MIELCZAREK

Agnieszka MIELCZAREK

Detoks dla opornych

Między 400 a 600 różnych substancji chemicznych w ciele mieszkańca kraju wysokorozwiniętego identyfikują naukowcy. Substancje te pochodzą m.in. z żywności, wdychanego powietrza, używek, chemii użytkowej, farmaceutyków. Czy możemy spróbować się ich pozbyć z naszych organizmów? W jaki sposób?

Jan KUROŃ: Kulinarna ekonomia - teraz! Skończmy z marnowaniem żywności
Jan KUROŃ

Jan KUROŃ

Kulinarna ekonomia - teraz!
Skończmy z marnowaniem żywności

W kilku polskich miastach powstał ciekawy pomysł. Społeczne lodówki lub miejsca, gdzie mieszkańcy zostawić mogą żywność dla potrzebujących. Genialne w swojej prostocie, jedzenie się nie zmarnuje, a gorzej sytuowani będą mogli skorzystać.

Agnieszka MIELCZAREK: W poszukiwaniu energii życia
Agnieszka MIELCZAREK

Agnieszka MIELCZAREK

W poszukiwaniu energii życia

Dzięki odpowiedniej diecie organizm broni się sam. To co jemy nie tylko wpływa na nasze zdrowie ale także na kondycję naszej skóry i młody wygląd. Starzenie się to proces naturalny i nieuchronny. Możemy go jednak spowolnić i wcale nie jest nam do tego potrzebny chirurgiczny skalpel ani strzykawka z wypełniaczami.

Deepak CHOPRA: Przyszłość Boga. Praktyczne rozważania o współczesnej duchowości
Deepak CHOPRA

Deepak CHOPRA

Przyszłość Boga.
Praktyczne rozważania o współczesnej duchowości

Mistrz duchowy z Indii powiedział kiedyś swojemu uczniowi: „Fizyczny świat jest bardzo przekonujący. Wydaje się solidny i wiarygodny. Jak można z niego uciec? Uświadamiając sobie, że ten świat jest tak naprawdę wytworem twojego umysłu. Bez tego fizyczny świat owija się wokół ciebie niczym sieć. Ale wszystkie sieci mają oka. Znajdź jedną taką dziurę i wyskocz przez nią”.

Katarzyna DOMAŃSKA: Niech się stanie światłość...
Katarzyna DOMAŃSKA

Katarzyna DOMAŃSKA

Niech się stanie światłość...

Odwołania do symbolu światła — rozumianego jako światło duchowe claritas — odnajdujemy w dziełach filozoficznych i teologicznych. Czytamy w nich, że tworzywem i podłożem każdego istnienia jest światło, a przejawia się ono w postaciach światła duchowego i światła cielesnego.

Marta "Marika" KOSAKOWSKA: Prowincja to stan świadomości
Marta

Marta "Marika" KOSAKOWSKA

Prowincja to stan świadomości

Dziś z Łomżą kojarzy się przeważnie tylko piwo i ewentualnie McDonald’s, w którym się staje w drodze na Mazury. Szkoda. Wyobrażam sobie czasem jej przedwojenną wspaniałość, picie porannej kawy w Hotelu Metropol, wybieranie kapelusza lub rękawiczek na Długiej, spacer ulicą Dworną w lekkiej jasnej sukience, lakierkowych pantofelkach i z parasolką przeciwsłoneczną nad głową.

Kelly McGONIGAL: Siła stresu (4). Fobia społeczna. Czy są granice akceptacji lęku?
Kelly McGONIGAL

Kelly McGONIGAL

Siła stresu (4).
Fobia społeczna. Czy są granice akceptacji lęku?

Często się spotykam z takim oto pytaniem: „Ta cała akceptacja stresu sprawdza się tylko wtedy, kiedy nie doświadcza się prawdziwego lęku, prawda?”. U źródeł tego pytania leży takie oto przekonanie: „Prawdziwy lęk jest bardzo, bardzo zły. Dlatego muszę się go pozbyć. Jeżeli go zaakceptuję, nie dam rady. Muszę go pokonać albo to on zje mnie”.

Kelly McGONIGAL: Siła stresu (3). Zagrożenie zamieniaj w wyzwanie
Kelly McGONIGAL

Kelly McGONIGAL

Siła stresu (3).
Zagrożenie zamieniaj w wyzwanie

Różnica między chroniczną reakcją na zagrożenie a stałą reakcją na wyzwanie nie dotyczy wyłącznie tego, czy umie się wygłosić dobrą mowę albo zachować skupienie podczas egzaminu, czy też nie. Ta różnica może odnosić się do tego, czy doświadcza się przytłoczenia, czy wzmocnienia przez codzienny stres. Czy będzie się miało zawał serca po pięćdziesiątce, czy też dożyje się dziewięćdziesiątki w dobrym zdrowiu.

Chris GUILLEBEAU: Trzy historie. Trójka ludzi. I trzy pasje
Chris GUILLEBEAU

Chris GUILLEBEAU

Trzy historie. Trójka ludzi. I trzy pasje

Gdy po samodzielnym rejsie do Anglii i z powrotem w wieku trzynastu lat Laura ogłosiła, że za rok planuje opłynąć całą kulę ziemską, władze przydzieliły jej opiekę kuratorską. Laura uciekła na wyspę Saint Martin, lecz została znaleziona i odesłana do Holandii. W końcu wytoczyła władzom proces, który wygrała, dzięki czemu mogła rozpocząć wyprawę.

Kelly McGONIGAL: Siła stresu (2). Stres nierozłącznym elementem szczęścia?
Kelly McGONIGAL

Kelly McGONIGAL

Siła stresu (2).
Stres nierozłącznym elementem szczęścia?

Z badań naukowych wynika, że mniej stresujące życie wcale nie czyni ludzi tak szczęśliwymi, jak się tego spodziewają. Ludzie są szczęśliwsi, kiedy są bardziej zajęci, a nawet kiedy są zmuszani do brania na siebie więcej, niż przyjęliby dobrowolnie. Właśnie faktem radykalnego spadku liczby zajęć można by tłumaczyć, dlaczego u emerytów ryzyko depresji wzrasta aż o 40%.

Ken ROBINSON: Uchwycić żywioł. O tym jak znalezienie pasji zmienia wszystko
Ken ROBINSON

Ken ROBINSON

Uchwycić żywioł.
O tym jak znalezienie pasji zmienia wszystko

Bycie w swoim Żywiole zależy od odnalezienia naszych własnych, charakterystycznych talentów i pasji. Dlaczego większość ludzi ich nie znalazła? Jednym z najważniejszych powodów jest to, że większość ludzi ma bardzo ograniczone pojęcie o swoich własnych naturalnych zdolnościach.

Monika KOTLAREK: Medycyna 3.0. Jak wspierać chorego?
Monika KOTLAREK

Monika KOTLAREK

Medycyna 3.0. Jak wspierać chorego?

Na podstawie swojego doświadczenia i rozmów z wieloma bliskimi pacjentów, stworzyłam listę konkretnych porad, gestów i zachowań, które bliski na pewno doceni, a Państwo będziecie mogli go wesprzeć bez poczucia niezręczności.

Kelly McGONIGAL: Siła stresu. Jak stresować się mądrze i z pożytkiem dla siebie
Kelly McGONIGAL

Kelly McGONIGAL

Siła stresu.
Jak stresować się mądrze i z pożytkiem dla siebie

Być może spocone dłonie, potrzeba moralnego wsparcia czy ruminacje uchodziły dotąd w Twoich oczach za objawy nazbyt silnego stresu, za oznaki tego, że niezbyt dobrze sobie radzisz z napięciem. A czy teraz jesteś w stanie pomyśleć o nich inaczej, czyli jak o sygnałach świadczących o tym, że ciało i mózg udzielają Ci pomocy?

Chris GUILLEBEAU: Trzysta maratonów. Ale po co?
Chris GUILLEBEAU

Chris GUILLEBEAU

Trzysta maratonów. Ale po co?

W opowieści Homera Odyseusz pokonuje w trakcie swojej dwudziestoletniej wyprawy niezliczone trudności. Opiera się urokowi syren, unika stania się przekąską cyklopów i stacza ciężką walkę po powrocie do domu. Doświadcza także sporej dawki monotonii, gdy kolejne dni zlewają się w jeden nierozróżnialny ciąg. Nigdy jednak nie ustaje w wędrówce i cały czas brnie do przodu.

Agnieszka PRZYCHODZKA-DZIEKOŃSKA: Zatrzymana w ruchu, ale nie w życiu
Agnieszka PRZYCHODZKA-DZIEKOŃSKA

Agnieszka PRZYCHODZKA-DZIEKOŃSKA

Zatrzymana w ruchu, ale nie w życiu

Z perspektywy czasu ten październikowy dzień wiele zmienił w jej życiu. Gorzej tańczy, nie biega, za to bardziej czuje, więcej widzi — ma czas na obserwowanie świata. Pielęgnuje w sobie szacunek wobec siebie i tego, co ją spotkało. To zapewne największy z darów tego doświadczenia. Zatrzymana w ruchu wykorzystuje inne możliwości; dziś nie ma to takiego znaczenia, jak bardzo jesteśmy sprawni fizycznie.

Laura VANDERKAM: Sześć sekretów udanego weekendu.  Co ludzie sukcesu robią przed śniadaniem
Laura VANDERKAM

Laura VANDERKAM

Sześć sekretów udanego weekendu.
Co ludzie sukcesu robią przed śniadaniem

Jeżeli chcesz odnieść sukces w dzisiejszym świecie, musisz zawsze w poniedziałek być wypoczęty i gotowy do pracy. A jedynym sposobem, żeby to osiągnąć, jest uczynienie z weekendów czegoś, co Cię będzie odmładzać, a nie wykańczać albo rozczarowywać. Laura Vanderkam przedstawia sześć sekretów udanego weekendu.